Să cumperi haine de la second hand este foarte benefic pentru mediu și piesele vintage sunt la mare căutare. Dar cum se dezinfectează corect hainele second-hand pentru a putea fi purtate în siguranță?
Acestea trebuie curățate, pentru că trec printr-o mulțime de medii până ajung la tine acasă, așa că ar trebui să le dezinfectezi înainte de a le îmbrăca.
Toate magazinele second-hand au sisteme de depozitare și igienizare diferite – de la magazinele de consignație de lux, care au haine bine întreținute, până la micile magazine cu haine la mâna a doua, care stau în depozite pentru perioade lungi de timp, uneori adunând praf sau mucegai).
Acest lucru va contribui, desigur, la curățenia generală a unui articol de îmbrăcăminte, pe lângă alți factori, cum ar fi cât timp a stat piesa, cine a deținut-o înainte și dacă donatorul a spălat sau nu hainele înainte de a le lăsa.
Citește și: A pus gheață pe tricourile spălate și a descoperit un truc genial. Ce s-a întâmplat în 5 minute
Cu toate acestea, trecutul îndoielnic al unui articol de îmbrăcăminte nu ar trebui să te rețină de la cumpărături la mâna a doua.
Gândește-te la momentul în care cumperi haine noi – sunt ele cu adevărat mai curate? Între substanțele chimice folosite pe țesăturile noi, cum ar fi bumbacul, oamenii care manipulează și probează în mod constant hainele și, mai ales, articolele returnate (care probabil au stat o vreme în casa, mașina sau chiar în dormitorul cuiva), chiar nu poți evita germenii și bacteriile de pe haine – atât cele noi, cât și cele folosite.
Vezi și: Hainele care nu trebuie băgate niciodată la mașina de spălat. Rămâi fără ele după ce le scoți
Ideea este că nu veți ști niciodată cu adevărat cât de curate sunt hainele proaspăt cumpărate – noi sau folosite. De aceea, este important să le speli înainte de a le purta, indiferent de unde le cumperi. O spălare te poate scăpa de orice, de la germeni și bacterii, mirosuri și chiar de gândaci și ouăle lor.
Dacă ți-ai cumpărat câteva haine vintage superbe, dar te întrebi cum se dezinfectează corect hainele second-hand, răspunsul este mai mult decât simplu.
Pentru „curățare uscată numai”, poți evita deteriorarea piesei folosind substanța percloroetilenă, care ucide germeni și bacterii.
Pentru piesele rezistente, care pot fi spălate la mașina de spălat, folosește apă caldă și/sau usucă-le la cea mai mare căldură, atunci când este posibil.
Pentru rufele delicate (și orice altceva care nu poate face față temperaturilor ridicate), spală-le cu o cantitate mică de șampon pentru copii în chiuvetă.
Și pantofii și accesoriile trebuie curățate! Șterge-i cu un șervețel cu alcool sau dezinfectant (întotdeauna fă mai întâi un test pe alocuri, doar pentru a te asigura că soluția nu deteriorează materialul).
Există o serie de modalități de a elimina mirosurile și bacteriile de pe hainele second hand. Iată trei dintre cele mai simple metode:
Bicarbonat de sodiu
Presară bicarbonat de sodiu peste haine și lasă-le să stea câteva ore înainte de a le spăla. Întoarce hainele pe dos, așează-le pe un prosop pe podea și presară câte puțin bicarbonat de sodiu pe fiecare parte. Această metodă funcționează foarte bine pentru țesăturile mai rezistente, cum ar fi bumbacul și poliesterul. Apoi, spală-le ca de obicei.
Te-ar putea interesa și: De ce nu mai stoarce mașina de spălat și ce trebuie să faci imediat. Primul lucru pe care trebuie să îl verifici
Oțet
Pune 1/2 cană de oțet la ciclul de clătire a rufelor sau înlocuiește complet detergentul cu oțet și spală ca de obicei (la orice temperatură a apei). Dacă îl folosești în locul detergentului, 1/2 ceașcă încă funcționează bine pentru puține haine, dar crește la 1 ceașcă pentru mai multe haine.
Oțetul nu numai că va îndepărta mirosurile și va împrospăta hainele, dar le va și înmuia în mod natural, fără a lăsa niciun fel de reziduuri. Folosește oțet alb distilat (cel limpede, spre deosebire de oțetul de cidru de mere, care este de culoare maro deschis și ar putea păta).