De când va disponibil vaccinul Pfizer pentru copii. Anunțul așteptat de mulți părinți

De când va disponibil vaccinul Pfizer pentru copii. Anunțul așteptat de mulți părinți
Europa își vaccinează copiii împotriva COVID-19

Țările din întreaga lume extind programele de vaccinare împotriva COVID-19 pentru a include copiii de vârstă mică, în timp ce infecțiile cresc în Europa pe fondul îngrijorărilor legate de noua variantă Omicron. Cu toate acestea, având în vedere că există disparități uriașe în ceea ce privește proporția de persoane vaccinate în întreaga lume, Organizația Mondială a Sănătății a îndemnat țările și companiile care controlează aprovizionarea cu vaccinurile covid la nivel mondial și să acorde prioritate alocărilor în cadrul programului COVAX.

Europa își vaccinează copiii împotriva COVID-19

OMS și EMA au anunțat lansarea la nivelul Uniunii Europene a vaccinului Pfizer și BioNTech pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani ar trebui să înceapă la 13 decembrie, cu o săptămână mai devreme decât era prevăzut.

Italia a aprobat la 1 decembrie vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani, în timp ce autoritatea de reglementare din Franța a susținut acest lucru pentru copiii cu risc ridicat și pentru cei care trăiesc cu persoane vulnerabile, conform agenției Reuters.

Republica Cehă a precomandat vaccinuri pentru 700.000 de copii cu vârste între 5 și 11 ani, a anunțat Radio Cehia, iar Ungaria a început vaccinarea copiilor cu vârste între 16 și 18 ani la jumătatea lunii mai. Germania va oferi probabil vaccinuri pentru copiii sub 12 ani de la începutul anului 2022, a raportat DW, după ce a aprobat vaccinurile pentru adolescenți în august.

Estonia, Danemarca, Grecia, Irlanda, Italia, Lituania, Spania, Spania, Suedia și Finlanda oferă vaccinuri copiilor cu vârste de peste 12 ani. Aproximativ 63% dintre olandezii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani sunt complet vaccinați, potrivit datelor guvernamentale din 28 noiembrie.

Agenția UE pentru medicamente aprobă vaccinurile COVID pentru copiii de 5-11 ani

Agenția europeană pentru medicamente a recomandat aprobarea pentru vaccinurile Pfizer-BioNTech COVID pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani. Agenția Europeană pentru Medicamente a precizat într-un comunicat că a luat această decizie după ce a ajuns la concluzia că „beneficiile pentru vaccinurile Comirnaty la copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani depășesc riscurile, în special la cei cu afecțiuni care cresc riscul de COVID-19 sever”.

Doza injectată la această grupă de vârstă va fi „mai mică decât cea utilizată la persoanele cu vârsta de 12 ani și peste”, a precizat agenția. Autoritatea de supraveghere a UE și-a bazat decizia pe un studiu efectuat pe aproape 2.000 de copii, care susținea că vaccinurile au fost cu 90,7% mai eficiente în prevenirea COVID-19 simptomatic.

Această decizie vine după ce Organizația Mondială a Sănătății a avertizat la începutul acestei săptămâni că în Europa și Asia Centrală ar putea depăși 2 milioane de decese cauzate de COVID până la 1 martie, dacă nu se iau măsuri urgente.

În mod normal, vaccinurile trebuiesc să fie aprobate de Comisia Europeană înainte ca autoritățile sanitare din statele membre să poată începe să administreze vaccinurile copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani. Dar autoritățile din capitala austriacă, Viena, au început deja să folosească vaccinurile pentru această grupă de vârstă.

La începutul acestei săptămâni, ministrul german al sănătății, Jens Spahn, a declarat că vaccinurile pentru copiii mai mici în UE vor fi expediate de la 20 decembrie, conform agenției Reuters și EuroNews. Statele Unite au aprobat vaccinurile Pfizer pentru copii la începutul acestei luni, urmate de alte țări, inclusiv Canada.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI