Data la care s-a născut Nicolae Ceaușescu, de fapt. De ce ar fi schimbat ziua
Istoria modernă a României nu poate să nu fie identificată cu regimul de opresiune condus de Nicolae Ceaușescu. Istoria confirmă faptul că regimul lui Ceaușescu a început după ce a eliminat restricțiile asupra libertății de exprimare și s-a opus cu fermitate invaziei Uniunii Sovietice în Cehoslovacia în 1968, o poziție care i-a adus un sprijin larg în țară și în Occident. Dar, până în anii 1970, Ceaușescu și regimul său comunist au început să conducă țara într-o epocă de opresiune și de greutăți pentru românii obișnuiți. Dar și astăzi, la 33 de ani de la evenimentele din Decembrie 1989, rămâne o întrebare, și anume care este data reală de naștere a fostului dictator?
Uimitoarea personalitate a lui Nicolae Ceaușescu
Nicolae Ceaușescu, a fost ultimul președinte comunist din Europa de Est și secretar general al Partidului Comunist Român până când, în Decembrie 1989, controlul asupra țării pe care acesta o terorizase atât de mult timp s-a prăbușit cu o bruschețe. Finalul dictaturii sale se termina pe 25 decembrie 1989, când a fost împușcat, împreună cu soția sa, de un pluton de execuție. Avea 71 de ani.
În momentul în care Ceaușescu a venit la putere în 1965, România își stabilise deja independența față de dictaturile sovietice în cadrul Consiliului de Asistență Economică Mutuală (Comecon) și al Mișcării Comuniste Mondiale.
Dar i-a revenit lui Ceaușescu, care era, deși predecesorul său Gheorghiu-Dej, dar spre deosebire de mulți alți lideri comuniști români mai vechi, de sorginte pur românească, să ducă mai departe afirmarea naționalismului românesc.
Îndrăzneala în fața URSS-ului și aprecierea Occidentului
Legat de evenimentele de la Praga, cunoscute sub denumirea de „Primăvara de la Praga”, Nicolae Ceaușescu avea să intre în atenția presei, mai ales la o conferință de presă de la Karlovy Vary, pe atunci în Cehoslovacia, în 1968.
Atunci Ceaușescu, în mod clar incomodat de faptul că a trebuit să se confrunte cu întrebări neavizate din partea jurnaliștilor cehi, trecea de la retorica marxist-leninistă previzibilă la replici tăioase îndreptate către ocupația rusească.
Ulterior, avea să se schimbe total, iar megalomania să se manifeste cu adevărat după vizitele în China și Coreea de Nord.
Care este data reală de naștere a fostului dictator?
Dar, deși istoria consemnează reacția lui Nicolae Ceaușescu împotriva URSS-ului, dar și faptul că-l ura pe Gorbaciov, considerându-l principalul vinovat pentru destrămarea blocului comunist, istoria mai consemnează ceva. Este vorba de o contradicție și un mister, legat de data reală de naștere a fostului dictator.
Deși, în perioada vieții sale, cel mai iubit fiu al țării își sărbătorea ziua de naștere pe 26 ianuarie, documentele de stare civilă din Scornicești, conform istoricului Lavina Betea, arată că data ar fi cu totul alta.
Lavina Betea a relatat redacției Impact, că în urma consultării mai multor documente, mai ales cele de stare civilă din localitatea de baștină a dictatorului, reiese că data reală a nașterii acestuia era de fapt 23 ianuarie 1918, în anul Marii Uniri, și nu cea pe care o știam cu toții.
„Există în Registrul Stării Civile pentru nașteri al Primăriei Scornicești, din județul Olt, un document clar în această privință care arată că Nicolae Ceaușescu s-a născut la 23 ianuarie 1918, în anul Marii Uniri.
Era fiul lui Andruța și al Licsandrei Ceaușescu, de profesie agricultori, ce au avut în total zece copii, doi dintre ei fiind botezați la fel, Nicolae.”, Lavina Betea în relatarea sa pentru Impact.
Istoricul Lavina Betea este o somitate în viața și activittea dictatorului, scriind nenumărate cărți pe această temă.
Născut în anul Marii Uniri
Nicolae Ceaușescu, fiul lui Andruță și al Licsandrei Ceaușescu, conform documentelor din arhiva din Scornicești, s-ar fi născut la data de 23 ianuarie 1918, lucru certificat de altfel și de Lavina Betea, arătând de fapt ce scria în actul de naștere emis la acel moment:
„În ziua de Două zeci și trei ale curentei luni, la orele Două-sprezece amiazi, s”a născut la casa părinților sei din Comuna Scornicești Județul Olt, un copil de sex bărbătesc, căruia i s”a dat prenumele Nicolae.”, scrie în documentul de atestare de la Starea civilă.
Unul din zvonurile care au circulat referitor la decizia de a-și schimba data de naștere spune că „Nicolae Ceaușescu își schimbase data nașterii pentru a evita ca aceasta să fie umbrită de imediata apropiere a aniversării Unirii Țării Românești cu Moldova din 24 ianuarie 1859”.
Nu se știe, nici până astăzi, dacă acesta a fost motivul real pentru această schimbare. Indiferent care ar fi data reală a nașterii fostului dictator, ceea ce a lăsat în urma sa este consemnat și va fi consemnat în analele istoriei moderne a României, alături de celelalte orori făcute în perioada de 50 de ani ai regimului comunist instaurat la finele anilor 40 în România.