Data la care Brexit-ul devine realitate. Premierul Boris Johnson, detalii despre ieșirea din UE

Data la care Brexit-ul devine realitate. Premierul Boris Johnson, detalii despre ieșirea din UE
Boris Johnson este cel mai controversat om politic al momentului. Foto: telegraph.co.uk

Rezultatul alegerilor de săptămâna aceasta din Marea Britanie s-a soldat cu o victorie zdrobitoare obținută de partidul condus de Boris Johnson în Parlamentul britanic. Partidul Conservator în fruntea căruia se află actualul prim-ministrul al regatului Unit a obţinut 363 de locuri, în timp ce Partidul Laburist a obţinut doar 203. Este cel mai slab rezultat al laburiştilor din 1935.

Cele mai mari publicații din întreaga lume a discutat îndelung în ultimele trei zile despre „majoritatea zdrobitoare” obținută de Partidul Conservator al lui Boris Johnson. Presiunile lansate de victoria de necontestat a conservatorilor l-au determinat pe Jeremy Corbyn, liderul partidului laburist să demisioneze din funcție, cu mențiunea asumării eșecului electoral.

Când ar urma să se retragă Marea Britanie din UE

Primul ministru britanic a anunțat că că guvernul său se pare că a câştigat un nou mandat puternic pentru a finaliza Brexit-ul, iar lucrurile par să meargă în direcţia cea bună în urma rezultatului votului anunţat de exit-polluri, potrivit Mediafax.

„În această etapă, se pare că acestui Guvern conservator dintr-o singură naţiune i s-a dat un nou mandat puternic, de a finaliza Brexit-ul şi nu doar de a finaliza Brexit-ul, ci de a uni această ţară şi de a o duce mai departe”, a declarat Johnson după câştigarea circumscripţiei sale din Uxbridge, Londra.

După majoritatea covârșitoarea obținută în Parlament, Boris Johnson își continuă demersul de scoatere a Marii Britanii din UE.  Foto: cbc.ca
După majoritatea covârșitoarea obținută în Parlament, Boris Johnson își continuă demersul de scoatere a Marii Britanii din UE. Foto: cbc.ca

Aprobarea acordului de Brexit în Parlament, care permite Marii Britanii să iasă din Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020, este de aşteptat să fie o formalitate acum, când conservatorii deţin o majoritate largă după alegeri. Prin urmare, retragerea statului de sub tutela UE nu mai reprezintă decât o chestiune de timp.

Noua legislatură de după alegeri va începe pe 19 decembrie, conform unui calendar publicat de agenţia britanică de presă Press Association, potrivit Agerpres. Primul referendum organizat pe tema ieșirii Marii Britanii din UE a avut loc în urmă cu trei ani, pe 23 iunie 2016, potrivit bbc.com.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI