Pentru a te bucura de o recoltă bogată de vinete la vară, este important să ții cont de condițiile de mediu de care aceste legume au neapărat nevoie. Playtech Știri îți explică în termeni simpli cum trebuie să plantezi răsadurile în grădină și la ce dată exactă este bine să faci acest lucru.
Vinetele sunt ușor de cultivat în grădină. Unele soiuri sunt atât de frumoase încât pot fi folosite chiar ca plante ornamentale. Florile acestora pot fi de diverse nuanțe, însă în general sunt de culoare violet intens și pot să aibă dimensiuni și forme diferite.
Ca legume, vinetele se dezvoltă rapid în sezonul cald. În funcție de locul în care trăiești, perioada de plantare poate să varieze. În nordul și centrul României, răsadurile de vinete se pun în pământ între 25 și 30 martie. În sudul țării, plantarea acestor legume se face la jumătatea lunii mai.
Important! Ca regulă generală – plantează răsadurile de vinete spre finalul ultimei luni de primăvară, însă doar după ce pericolul de îngheț a trecut definitiv.
Citește și: Ce legume poți cultiva în apropierea porumbului. Nu vor dăuna culturii, ci o vor îmbogăți
Selectează un loc de plantare potrivit pentru vinete. Grădinarii cu experiență recomandă un spațiu însorit, cu sol bine drenat. O zonă din grădină ușor înaltă este ideală pentru vinete, deoarece aici solul se va încălzi mai repede decât alte porțiuni din grădină.
Lasă cel puțin 60 de centimetri distanță între răsadurile de vinete. Pune plantele în pământ ținând cont de adâncimea la care erau în recipient, în momentul în care le-ai cumpărat. Ideal ar fi să pui în sol, alături de vinete, câte un țăruș de lemn înfipt adânc pe care să sprijini, mai târziu, planta.
Vinetele sunt iubitoare de soare, astfel încât se recomandă să fie plantate într-un loc în care să dispună cel puțin 6 ore pe zi de lumină solară directă. Solul lor trebuie să fie bogat, organic, argilos, cu drenaj foarte bun. Ține cont că solul trebuie să aibă un pH de la ușor acid la ușor alcalin în acest caz.
Udă vinetele regulat pentru a crește sănătos. Este bine ca solul să fie umed, însă nu îmbibat cu apă. Folosește paie sau așchii de lemn pentru a ajuta la reținerea umidității, dacă este nevoie.
Important! Vinetele care prezintă forme anormale pot să fie rezultatul unui obicei inconsecvent de udare a acestor plante în grădină.
Citește și: Ce legume să nu cultivi niciodată lângă ardei. Recomandările grădinarilor experimentați
Vinetele cresc cel mai bine la temperaturi variind între 20 și 30 grade Celsius. Cel mai bine este ca atmosfera să prezinte un nivel moderat de umiditate. Umiditatea foarte mare face ca polenul să devină lipicios, astfel încât planta nu se mai polenizează (vinetele se autopolenizează cu ajutorul vântului).
Când plantezi răsadurile de vinete, amestecă compost în sol sau aplică un îngrășământ 5-10-10 NPK, urmând instrucțiunile de pe ambalaj. Fertilizează vinetele cât timp sunt foarte mici. Următorul îngrășământ trebuie aplicat după câteva săptămâni de la plantare.