Viorica Dăncilă, supărată că Iohannis nu a invitat-o la summit-ul de la Sibiu. „Eu l-am chemat la Ateneu”

Viorica Dăncilă este nemulțumită de faptul că nu a fost, deocamdată, invitată la summitul Uniunii Europene din 9 mai de la Sibiu.

În timpul unei vizite efectuate în județul Dâmbovița, doamna premier a apreciat ca „nepotrivit” faptul că a fost omisă, până acum, de pe lista de invitați. „Dacă voi fi invitată, voi merge”, a precizat șefa Guvernului.

„Nu pot să vă spun dacă merg, nu am fost invitată. Dacă voi fi invitată, voi merge. (…) Mi se pare totuşi nepotrivit… Ca să folosesc un termen elegant, ca tocmai cei care au muncit atât pentru România, cei care au atras atâtea aprecieri – nu numai din partea statelor membre… Am văzut că şi alte state au făcut referire la acest lucru – să nu fie invitaţi la summit.  Să nu uităm un lucru, când am deschis Preşedinţia rotativă, la Ateneu, eu am spus şi am crezut că este nevoie de unitate. Am dat un semnal de ţară, l-am invitat pe domnul preşedinte Iohannis. I-am dat chiar posibilitatea să vorbească primul, fiind preşedintele României. Eu am crezut că atunci când sunt obiective de ţară, este important să dăm dovadă de consens şi de acţiune comună.” Viorica Dăncilă

Dăncilă ar vrea să dea un semnal pentru țară. Dar nu a fost chemată

La solicitarea jurnaliștilor, Viorica Dăncilă nu a putut explica de ce nu a fost invitată la summitul de la Sibiu.

Reuniunea este considerată crucială pentru Uniunea Europeană, pentru că liderii țărilor membre vor stabili ce traiectorie va avea zona comunitară după Brexit.

„Această etapă eu nu aş vedea-o doar ca un război între partide politice, între preşedinte şi premier. Vin toţi liderii europeni, este un mesaj pe care îl dăm pentru întreaga Europă, vom creiona viitorul Uniunii Europene. Vom vorbi despre o Europă unită şi puternică. Cum putem vorbi noi de unitate când premierul României, care deţine Preşedinţia rotativă, nu este prezent să vorbească (…) Pentru mine este greu de înţeles, dar să sperăm că cu credinţă în suflet şi mai mult consens vom da un semnal puternic pentru ţară. Asta e important.” Viorica Dăncilă

Summitul de la Sibiu în cifre

La Sibiu sunt așteptați şefii de stat şi de guverne din țările membre UE. În total, în oraș vor fi găzduite  36 de delegaţii oficiale și 400 de invitaţi de rang înalt.

Acestora li se adaugă 900 de jurnalişti şi 100 de traducători. În cadrul summitului se va stabili agenda UE pentru interbalul 2019 – 2024.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI