Dăncilă îl vrea pe Dan Nica: de la acuzat în dosarul Microsoft, la propunere pentru comisar european

Dăncilă îl vrea pe Dan Nica: de la acuzat în dosarul Microsoft, la propunere pentru comisar european

Nu au trecut 24 de ore din momentul în care candidatura Rovanei Plumb a fost respinsă la Bruxelles până când Dăncilă a venit cu alte propuneri îndoielnice.

Viorica Dăncilă a prezentat marți două propuneri pentru funcția de comisar european din partea României, după respingerea Rovanei Plumb. Pentru că nu prea are încredere în alegerile făcute însă, Dăncilă a înaintat două nume la Bruxelles, pentru un singur post. Aparent, aceeași practică a fost adoptată și de oficialii de la Budapesta, aflați într-o situație similară cu a noastră.

Trecând însă peste detaliile de fond, fascinante sunt numele alese de premierul Viorica Dăncilă. Este vorba de Dan Nica și Gabriela Ciot „Vom proceda după modul în care va proceda și Ungaria. Dacă Ungaria va face două propuneri, și România va face două propuneri, daca Ungaria merge cu o propunere, și România merge cu o propunere, având în vedere că trebuie să fie un echilibru de abordare între popularii europeni și social-democrații europeni”, explicat premierul, după ședința conducerii PSD. Dacă vor fi forțați de circumstanțe să rămână cu un singur nume, acela va fi Dan Nica.

Potrivit unor surse din PSD, Viorica Dăncilă a discutat telefonic cu Ursula von der Leyen pentru a o informa de propunerea social-democraților pentru comisar european, Dan Nica. În acea conversație, șefa desemnată a Comisiei Europene i-a solicitat și o variantă de rezervă. Ca rezervă pentru funcția de comisar european, membrii PSD au ales-o pe Gabrielei Ciot, în prezent secretar de stat în MAE.
De asemenea, PSD a stabilit în CEx strategia partidului pentru moțiunea de cenzură a opoziției.
În privința istoricului lui Dan Nica, acesta este unul dintre cele mai controversate personaje din PSD, iar respectivul titlu este greu de dobândit. Inițial, a fost ministru al Comunicațiilor în guvernul Năstase, în perioada 2000 – 2004. Nu a durat mult până când a fost acuzat în dosarul Microsoft pentru abuz în serviciu. Până să ajungă însă după gratii, fapta s-a prescris.

Același Dan Nica a fost ministru al Internelor în Guvernul Emil Boc, însă a fost demis ca urmare a declarațiilor privind fraudarea alegerilor. Demiterea sa a provocat criza politică din 2009, când guvernul Boc a picat la moțiune de cenzură, fiind însă reinstalat după alegerile prezidențiale.

Un al dosar construit în jurul activității lui Dan Nica este EADS, unde a fost vizat împreună cu foștii miniștri de interne Marian Săniuță și Vasile Blaga. Acolo a fost acuzat de posibile fapte de corupție la încheierea contractului de 750 de milioane de euro privind securizarea frontierelor. Dosarul a fost clasat.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI