Dacian Cioloș și-a prezentat programul de guvernare. „Pare dur”. Primele măsuri pe care vrea să le ia imediat noul premier al țării

de: Iulia Statie
18 10. 2021

Dacian Cioloș a oferit primele declarații după ce și-a prezentat programul de guvernare. Acesta a declarat că măsurile expuse trebuie să fie luate cât se poate de repede, ținând cont că România trece printr-o criză sanitară.

Ce măsuri vizează noul program de guvernare

Noul premier al României a depus deja lista de miniștrii. Acesta a declarat că programul de guvernare poate să pară unul dur, dar nu există timp pentru a se face experimente, ținând cont că românii trec printr-o criză sanitară, iar criza energetică bate la ușă, în prag de iarnă.

„Am depus o listă de miniștri pentru un guvern monocolor pentru că nu e momentul pentru un experiment. Dacă acest guvern, avem nevoie de oameni care să răspundă măsurilor politice.

Noi suntem pregătiţi să ne asumăm aceste măsuri dificile, avem nevoie de un Executiv capabil să poată să acţioneze imediat.

Programul nostru de guvernare poate să pară dur, ne concentrăm pe priorităţi evidente în prezent, avem nevoie de măsuri concrete pentru criza sanitară, trebuie să ne pregătim pentru criza energetică ce poate să lovească puternic oamenii în această iarnă.”, a declarat Dacian Cioloș, potrivit Antena 3.

Dacian Cioloș: „Aceasta este strategia noastră”

De asemenea, noul premier al României a declarat că strategia noului program de guvernare vizează pacea politică. Acesta a menționat că soluția pe care a găsit-o privind schimbările din Guvern ar avantaja pe toată lumea.

„Nu e momentul de jocuri politice. Soluția noastră avantajează pe toată lumea. Sper să putem ajunge la o pace politică, aceasta este strategia noastră.

Am încercat să negociem o majoritate, nu am reușit, dar am decis să mergem până la capăt.”, a mai zis acesta.

„Noi am încercat până în ultimul moment să fim deschiși la discuții”

Mai mult, Dacian Cioloș a declarat că face demersuri pentru majoritate parlamentară, însă există transparență atunci când vine vorba despre acest subiect. Noul premier a menționat și faptul că abordarea sa o să fie expusă după votul din Parlament.

„Eu fac demersuri şi acum, dar nu negocieri pe sub masă. În rest, căutăm să punem argumentele pe masă. Am spus că voturile se numără în Parlament.

Întrebaţi PNL ce are de gând să facă, de acum înainte mergem cu acest proiect, vom vedea care va fi votul în Parlament, vom anunţa care va fi abordarea noastră. Acum energia noastră e focalizată pe acest proiect, în aceste zile.

Nu eu trebuie să-i fac majoritatea lui Cîţu, nu e treaba mea. Eu vin cu o propunere de guvern, noi am încercat până în ultimul moment să fim deschiși la discuții.”, a transmis Dacian Cioloș.

Ce măsuri ar trebui să fie puse în aplicare

Programul de guvernare cu care a mers URS la Cotroceni vizează desființarea SIIJ până la finalul lunii octombrie 2021 și adoptarea legilor Justiției până la finalul anului 2022.  De asemenea, se dorește și implementarea programului ‘Zero Taxe pe Salariul Minim’ pentru a se reduce povara fiscală pe salariile mici.

Mai mult, printre alte măsuri se numără și reforma pensiilor speciale pentru ca aceste venituri să fie aliniate până la finalul anului 2022 la principiul contributivității, dar și reforma companiilor de stat, actualizarea legislației și eliminarea excepțiilor de la numirea profesionistă a managementului.

Noul program de guvernare a venit și cu un pachet de măsuri pentru ca prețul energiei electrice să fie redus cu 32%, dar și pentru a reduce TVA-ul la gaze și electricitate de la 19% la 5% pe o perioadă de 6 luni pentru consumatorii casnici.

Sunt luate în considerare și credite fiscale pentru întreprinderi în cuantumul a jumătate din creșterea facturilor de curent și gaze, subvenții temporare pentru CET-uri, dar și exceptarea de la plata certificatelor verzi în facturile consumatorilor.

Noul Guvern prezentat de Dacian Cioloș are în vedere, printre altele, revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin până în martie 2023.

Reguli pentru criza sanitară

Atunci când vine vorba despre criza sanitară, au fost prezentate măsuri ferme pentru a limita numărul de participanți și a respecta măsurile de distanțare la evenimentele în spațiu deschis.

Sunt menționate și alte măsuri, printre care decalarea anului școlar, închiderea barurilor și a restaurantelor la ora 22:00 în toată țara, fără a ține cont de incidență, timp de 30 de zile.

Apoi, ele ar urma să revină la programul normal în funcție de incidență, fiind condiționate de certfificatul verde pentru clienți și angajați.