Dacia, precum și alte firme producătoare de automobile, traversează o perioadă extrem de dificilă, motiv pentru care, în prezent se depun toate eforturile pentru a depăși această provocare. Pe data de 18 martie, Dacia Automobile, cea mai mare companie din România, anunța intrarea în șomaj tehnic a peste 14.000 de persoane până pe 5 aprilie. Scopul acestei decizii a fost protejarea angajaților, ca măsură preventivă în fața pandemiei de coronavirus.
Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat de curând pentru Digi24 că în această perioadă a avut loc o serie de discuții cu reprezentanții industriilor auto, care sunt dispuși să producă echipamente de protecție necesare în lupta cu COVID-19.
„Industria auto are probleme specifice, contribuie foarte mult la PIB, dar e dependentă de industriile din țările UE. Dacă acolo lucrurile sunt oprite, și în România sunt oprite. Cea mai importantă concluzie după discuția de ieri cu reprezentanții din industria auto este că doresc să ajute economia românească și să producă materiale esențiale, măști, combinezoane, biocide, tot ce e nevoie și au capacitate foarte mare de a le produce.
Acesta menționează că Dacia se gândește la o strategie bine pusă la punct pentru a reveni la jumătatea lunii aprilie cu o producție care să nu pună în pericol sănătatea angajaților, dar totodată să producă în masă toate materialele atât de necesare populației. În discuție a fost abordată și producția unui ventilator care ar putea ajuta mulți oameni, dar acest lucru va rămâne de văzut.
Ei doresc să producă în industria auto și participă la acest proiect național de realizare a unui ventilator pentru a ajuta bolnavii. La ventilatoare e mai complicat, se lucrează în colectiv foarte mare, sper să avem rezultate concrete curând. La producția de măști au spus că repede pot trece la asta, pregătesc modelele pentru a fi avizate de cele patru institute ale armatei. Sunt probabil 100.000 de angajați pe industria orizontală în toată industria auto. Ei doresc să pornească lucrul.
După întâlnirea de ieri am avut o videoconferință cu mai multe industrii, și cu cei de la Dacia, direct de la fabrică. Acolo sunt 16.000 de angajați. Ei pregătesc un scenariu de reluare a producției astfel încât să protejeze sănătatea oamenilor, se gândesc la un flux de lucru pentru a respecta distanța angajaților, aducerea la lucru, să aibă măști de protecție, biocide, astfel încât lucrul la Dacia să se desfășoare în siguranță.
Oamenii aceștia gândesc să dea drumul la producție, Dacia este un brand național, este esențial ca acolo să înceapă producția, sunt optimist că în a doua parte a lunii aprilie la Dacia începe producția„, a declarat Virgil Popescu.