Cuvinte noi în DOOM la final de 2021. „Remedial”, „selfie” şi ”prof”, acceptate de limba română
Câteva mii de noi cuvinte au fost incluse în Dicţionarul Ortografic, Ortoepic şi Morfologic al Limbii Române.
Modificări în DOOM 2021
3.600 de cuvinte urmează să fie incluse în ultima ediție a Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române, care urmează să apară în acest an.
Printre cuvinte se numără „remedial”, „selfie” și „prof”. Aproximativ 3.600 de cuvinte urmează să fie introduse în Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române, conform directorului Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti” al Academiei Române, Adina Dragomirescu.
Momentan, noua ediție a dicționarului se află la tipar.
„Avem promisiunea că apare până la finalul anului, dar nu o dată sigură”, a spus Dragomirescu, contactată telefonic luni.
„Nu sunt modificări spectaculoase, pentru că nu vrem să facem revoluţie.
Sunt cuvinte nou introduse şi normate, aproximativ 3.600, au fost efectuate modificări la intrări deja existente, în jur de 3.000, dar nu neapărat de normă, mai mult de accentuare.
Pentru verbe, de exemplu, am inclus formele pentru toate persoanele, pentru că există şi vorbitori care nu sunt nativi şi au nevoie de acestea”, a completat directoarea institutului.
Ce cuvinte au fost introduse
Noua ediție a introdus termenul de prof cu pluralul profi. În plus, termenul de remedial a fost introdus în DOOM 21, cu sensul „care remediază”. Adjectivul vine din limba engleză.
Printre alte schimbări, ziua a doua a lunii poate fi pronunțată fie două noiembrie, fie doi noiembrie. Variația este acceptată și când structura este însoțită de substantivul „data”.
Așadar, putem spune că suntem în data de „două noiembrie” sau suntem în data de doi noiembrie, conform DOOM 2021.
Totodată, s-a eliminat variantă în care accentul era pe I din cuvântul TrafIc. Singura formă acceptată este TrAfic, cu accent pe vocala a.
Substantivul selfie are pluralul selfie-uri, articolul hotărât așezându-se cu craimă.
„DOOM-ul are un statut special faţă de alte dicţionare. Este una dintre puţinele situaţii când avem o obligaţie de a respecta ceva ce apare într-o carte.
Chiar suntem obligaţi să folosim grafia, pronunţarea, formele corecte indicate în acest dicţionar”, a transmis anterior Adina Dragomirescu.