Dicționarul limbii române are oficial 3.600 de cuvinte noi: de unde provin

Dicționarul limbii române are oficial 3.600 de cuvinte noi: de unde provin

Limba română e mai bogată cu peste 3.600 de cuvinte noi. Acest lucru s-a întâmplat pe parcursul a 16 ani.

Majoritatea cuvintelor sunt neologisme din limba engleză, cuvinte pe care am ajuns să le utilizăm în vorbirea de zi cu zi, chiar și cu forme de plural.

Chiar și pandemia de Coronavirus a îmbogățit vocabularul limbii române cu termeni ca izoletă sau corona-sceptic. Toate se vor regăsi în noul DOOM, care va apărea în curând, conform Avocatnet.ro.

3.600 de cuvinte noi vor fi introduse în DOOM

Noua ediţie a DOOM – Dicţionarul Ortografic, Ortoepic şi Morfologic al Limbii Române – va conține peste 3.600 de cuvinte noi, care au apărut în vorbire în ultimii 16 ani.

“E vorba, în primul rând, de cuvinte din engleză, unele chiar din domeniul televiziunii, să zicem breakingnews sau fakenews. Altele sunt cuvinte care circulă în limbajul obișnuit – afterschool, takeaway sau all-inclusive – sau cuvinte pe care toată lumea le folosește acum, dar care nu erau normate, nici ca pronunțare, nici ca scriere în dicționarele românești. Și mai sunt și cuvinte care au o haină românească, deci o structură românească, de tipul accesorizat sau acidifiant, adresabilitate, advertorial”, spune Adina Dragomirescu, directorul Institutului de Lingvistică al Academiei Române.

Printre cuvintele noi din limba română fac parte „selfie”, „like”, „prof”, „booster” şi „gay”, care au intrat oficial în DOOM.

Cea de-a treia ediţie a Dicţionarului Ortografic, Ortoepic şi Morfologic (DOOM) nu vine cu noi revoluţii în limba română, precum ediţia din 2005, când s-a adoptat de exemplu scrierea lui „niciun” legat, dar introduce în vocabular aproximativ 3.600 de cuvinte noi şi aduce mai bine de 6.000 de modificări celor existente.

Spre comparaţie, în Ediţia a II-a a DOOM, apărută cu 16 ani în urmă, au fost introduse numai 2.500 de cuvinte noi. Noua ediție a DOOM se află la tipografie și va apărea curând.

În prezent, noua ediţie a dicţionarului se află la tipar şi apariţia ei pe piaţă depinde de Monitorul Oficial.

„Avem promisiunea că apare până la finalul anului, dar nu o dată sigură”, a declarat directorul Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti” al Academiei Române, Adina Dragomirescu.

Citește și: