18 apr. 2024 | 13:27

Cuvântul din limba română care dă mari bătăi de cap. Cei mai mulți habar nu au ce înseamnă

Educație
Cuvântul din limba română care dă mari bătăi de cap. Cei mai mulți habar nu au ce înseamnă
Ce înseamnă verbul "a abhora". Explicațiile oferite în dicționarele limbii române. Foarte puțini îl folosesc.

Știi ce înseamnă verbul „a abhora”? Este cuvântul din limba română pe care mulți conaționali nu știu cum și când să îl folosească, fiindcă nu îi cunosc sensul. Ce explicații găsim în dicționare.

Relația dintre societate și limbă

Limba nu este doar o cale de a comunica, ci și o componentă a culturii care o face unică și specifică. Când se discută despre limbă și cultură, expresia cea mai des amintită este „limba este cultură și cultura este limba”, fiindcă cele două sunt întotdeauna împletite.

Asta înseamnă că limba pe care o vorbești reflectă valori și convingeri pe care le ai. Societatea și limba sunt importante una pentru cealaltă, pentru că abilitățile lingvistice și cunoștințele în acest domeniu sunt oarecum influențate de contextul social în care ai crescut.

Deci, dacă citești aceste rânduri pentru a descoperi noi lucruri despre limba ta, ai ajuns la locul potrivit. Playtech Știri îți pune în vedere un cuvânt deosebit din limba română, pe care foarte puțini îl știu și și mai puțini îl utilizează în limbajul colocvial: „a abhora”.

Ce înseamnă verbul „a abhora” din limba română

Administratorii paginii de Instagram Editura Univers Enciclopedic continuă seria cuvintelor deosebite din Dicționarul explicativ al limbii române (DEX), alături de noțiunile de gramatică ce dau bătăi de cap multor utilizatori online. Un termen puțin cunoscut de români este verbul „a abhora”.

„a abhora = a avea ură, dezgust, aversiune față de cineva sau de ceva”, au notat administratorii contului de Instagram Editura Univers Enciclopedic.

Explicațiile oferite de DEX privind verbul „a abhora”

Pentru o înțelegere bună a termenului, putem consulta și dicționarul, care oferă aceeași explicație, cu câteva detalii suplimentare pentru iubitorii de lingvistică.

„a abhora, abhorez – verb = a avea ură, dezgust, oroare, aversiune față de cineva sau ceva, a detesta, a urî; etimologie: limba franceză – abhorrer, limba latină – abhorrere”, arată cea mai recentă ediție revăzută și adăugită a Dicționarului explicativ al limbii române (DEX), publicat sub egida Academiei Române.

Explicațiile oferite de DOOM privind verbul „a abhora”

În ceea ce privește conjugarea verbului „a abhora”, precum și alte noțiuni de gramatică, putem consulta Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române. Iată ce spun specialiștii în lingvistică despre acest termen, mai puțin cunoscut publicului larg.

„abhora (a ~) (rar) vb., ind. prez. 1 sg. abhorez, 3 abhorează; conj. prez. 1 sg. să abhorez, 3 să abhoreze”, arată ediția a III-a a Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române (DOOM), publicat tot sub egida Academiei Române, prin Institutul de Lingvistică Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti.

Parteneri
Tragedie pentru Tzancă Uraganu. Nepotul manelistului a murit la o vârstă fragedă
Redactia.ro
Cele 4 zodii din horoscop care își schimbă destinul în mai 2024. Vor trăi cea mai frumoasă vară din viața lor
Click.ro
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are doar 28 de ani
Digi24
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani. Abia acum polițiștii au aflat cine este și povestea ei ciudată
Digi24
Jojo, apariția serii la Premiile Gopo 2024! Rochia ei decupată a făcut senzație! FOTO
Unica.ro
Ce s-a arătat pe geam, în casa lui Lucas, nepotul lui Tzancă Uraganu, înainte ca acesta să moară. Alina Marymar, postare cutremurătoare: „Alt semn...” / FOTO
Spynews
Decizie pentru proprietarii de terenuri din România. Este obligatoriu până la 31 mai
Capital.ro
Oraşul din România în care se construieşte cel mai modern stadion din țară. Simona Bucura: "Va avea peste 15.000 de locuri"
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
PENSIILE recalculate, CÂND vin PRIMII BANI! ANUNȚ oficial
Mediaflux
Dublă tragedie în Săptămâna Mare, în Călărași. O bunică a murit dupa ce a aflat că nepoata de patru ani s-a stins din viață
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Ce a putut găsească o mamă în camera fiicei care spunea că aude „monștri”. Trăiau în peretii casei!
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro