În urmă cu doi ani, pe masa Camerei Deputaților era depus un proiect de lege. Proiectul respectiv, controversat, era demarat de 27 de deputați PSD. Proiectul de lege avea ca obiect rasismul. În același timp făcea referire la nedreptății crase precum negarea sistematică a egalități în drepturi, făcute cetățenilor de etnie rromă. Proiectul a fost denumit ”Legea combaterii antițigănismului”.
Cei 27 de deputați în justificarea proiectului de lege au pus accent pe discrimările rasiale îndreptate voit sau nu împotriva cetățenilor români de etnie rromă, legea fiind denumită ”Legea combaterii antițigănismului”.
”Romii reprezintă cea mai numeroasă minoritate din Europa. Aici trăiesc între 10 și 12 milioane de persoane. În prezent discriminarea față de această minoritate etnică este raportată la scară largă în multe dintre țările europene. Mai mult de 70%, aproximativ 8 milioane de oameni, din populația romă din Europa trăiește în sărăcie, membrii săi fiind adesea marginalizați și victime ale abuzurilor și segregării rasiale.
Rasismul poate fi combătut în eel mai eficient mod prin adoptarea unei abordări bivalente:. Prin combaterea surselor de rasism/discriminare și sancționarea acestor ca și infracțiuni grave, care lezează demnitatea minorității rome. Antițigănism, definit ca: ,,forma specifică de rasism împotriva romilor, reprezintă ostilitatea, prejudecată sau rasismul direcționate către romi. ”, se spune în actul justificativ al proiectului ”Legea combaterii antițigănismului.
Poriectul de lege, ”Legea combaterii antițigănismului”, a fost adoptat ca a doua lege pe anul 2021 în Camera Deputaților. Ulterior legea a fost trimisă Președintelui Klaus Iohannis spre promulgare. Într-un comunicat dat de către Administrația Prezindențială este anunțat faptul că, astăzi 4 ianuarie, Klaus Iohannis a promulgat ”Legea combaterii antițigănismului”, ulterior fiind publicată ca lege organică în Monitorul Oficial pe anul 2021.
Odată promulgată și publicată, noua lege, ”Legea combaterii antițigănismului”, interzice orice termen ce contravine legii. Astfel că, simbolurile, drapelele, emblemele, insignele, uniformele, sloganurile, sau formulele de salut care au element antiţigănismul, sunt interzise. Conform legii cei care fac astfel de lucruri vor putea fi încarcerați de la trei luni la trei ani de închisoare, dacă promovează în spațiul public doctrine cu tentă de antițigănism.
Legea mai prevede pedepse de la unu la cinci ani pentru cei care fac distribuție de materiale sau pun la dispoziția publicului materiale cu tentă de antițigănism. O altă pedeapsă, cuprinsă între trei și 10 ani, se poate acorda celor care constituie sau inițiază organizații rasiste cu caracter antițigănist pe teritoriul României. Excluse de sub incidența legii sunt demersurile artistice, de cercetare, educație sau dezbaterile de interes public.