08 aug. 2024 | 21:20

Cuvântul capcană din limba română. Le dă mari de cap românilor, aproape 80% îl pronunță și îl scriu greșit

Utile
Cuvântul capcană din limba română. Le dă mari de cap românilor, aproape 80% îl pronunță și îl scriu greșit
Cuvântul capcană din limba română. Le dă mari de cap românilor, aproape 80% îl pronunță și îl scriu greșit

Unele cuvinte din limba română îi pot pune în dificultate pe vorbitori, atât în conversațiile orale, cât mai ales în scris. Este și cazul unui cuvânt uzual, care denumește un obiect ce se găsește în locurile de joacă pentru copii și la parcurile acvatice. Mulți îl folosesc, dar puțini știu care este denumirea corectă.

Cuvântul care îi pune pe mulți în dificultate

Atunci când vine vorba despre scriere corectă, multe cuvinte le pot pune dificultăți oamenilor. Este și cazul substantivului ”tobogan”, pe care mulți îl pronunță și scriu greșit. Din cauză că mulți îl folosesc incorect, a ajuns să fie mai utilizată forma ”topogan” decât cea corectă.

Cuvântul provine din franceză, de la ”toboggan” și s-a păstrat aproximativ la fel în limba română, dar cu un singur ”g”. Mulți spun și scriu ”topogan” în loc de ”tobogan”, însă această variantă nu este acceptată, după normele lingvistice actuale.

Alte categorii de cuvinte care îi pun pe oameni în dificultate

Limba română este o limbă dinamică, iar vocabularul este îmbogățit constant cu expresii și cuvinte noi, împrumutate din alte limbi. De multe ori, formele de plural le pot pune probleme chiar și vorbitorilor nativi. Din acest motiv, unele forme de plural considerate greșite în trecut au ajuns să fie considerate corecte acum, pentru că au fost utilizate mai frecvent chiar și decât formele corecte.

Un exemplu în acest sens este substantivul ”căpșună”. Dacă în trecut era considerat corect doar pluralul ”căpșune”, după DOOM 2, se acceptă și forma ”căpșuni”, pe lângă ”căpșune”. Un alt exemplu este cuvântul ”aragaz”, cu pluralurile acceptate ”aragaze” și ”aragazuri”.

O categorie aparte este cea a substantivelor defective fie de singular, fie de plural. Aceste cuvinte nu pot fi puse la celălalt număr, de aceea se numesc defective. Cuvintele defective de plural se folosesc cel mai frecvent împreună cu sintagma ”o pereche de”. Exemple: pantaloni, ochelari.

Cuvintele defective de plural sunt mai multe la număr și se regăsesc în diverse domenii: alimente, știință, discipline de studiu. Câteva exemple în acest sens sunt: miere, fasole, năut, mazăre, brânză, lapte, mălai, făină, grâu, geografie, geometrie, astronomie, biologie etc.

Aceste cuvinte nu au formă de plural, pentru că nu există contexte în care să fie nevoie să fie puse la această formă. Există și cuvinte din aceste categorii care au formă de plural, însă denumesc ceva diferit. De exemplu, pluralul brânzeturi, pentru brânză, denumește sortimente diferite ale acestui aliment. La fel și cuvintele regilii sau istorii.

 

Parteneri
Ce au putut să scrie kosovarii după ce UEFA a dat decizia în cazul meciului România - Kosovo
Redactia.ro
Preparatul biblic care e la mare căutare în zilele noastre. Această mâncare simplă, dar plină de savoare, a devenit o vedetă culinară
Click.ro
Ce spun ucrainenii despre încheierea războiului. Sondajul care contrazice ce se știa până acum
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
O nouă rețetă din Dubai face furori. Ingredientele sunt la îndemâna oricui. Se prepară ușor acasă
EVZ.ro
Cum se prepari kebab de pui cu sos după rețeta lui Chef Janni Alexandridis. Prânzul va fi delicios pentru toată familia
Spynews
Tragedie dublă în lumea muzicii. Legendele s-au stins unul după celălalt
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
S-a ANUNȚAT OFICIAL cu cât CRESC pensiile de la 1 ianuarie 2025. Se ÎNMULȚEȘTE cu numărul de PUNCTE
Mediaflux
Încă un membru al trupei legendare Bee Gees a murit în mai puțin de o săptămână. Fanii din toată lumea sunt în doliu
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum va fi vremea în perioada 21 noiembrie - 16 decembrie 2024. Se anunță temperaturi scăzute
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro