08 aug. 2024 | 21:20

Cuvântul capcană din limba română. Le dă mari de cap românilor, aproape 80% îl pronunță și îl scriu greșit

Utile
Cuvântul capcană din limba română. Le dă mari de cap românilor, aproape 80% îl pronunță și îl scriu greșit
Cuvântul capcană din limba română. Le dă mari de cap românilor, aproape 80% îl pronunță și îl scriu greșit

Unele cuvinte din limba română îi pot pune în dificultate pe vorbitori, atât în conversațiile orale, cât mai ales în scris. Este și cazul unui cuvânt uzual, care denumește un obiect ce se găsește în locurile de joacă pentru copii și la parcurile acvatice. Mulți îl folosesc, dar puțini știu care este denumirea corectă.

Cuvântul care îi pune pe mulți în dificultate

Atunci când vine vorba despre scriere corectă, multe cuvinte le pot pune dificultăți oamenilor. Este și cazul substantivului ”tobogan”, pe care mulți îl pronunță și scriu greșit. Din cauză că mulți îl folosesc incorect, a ajuns să fie mai utilizată forma ”topogan” decât cea corectă.

Cuvântul provine din franceză, de la ”toboggan” și s-a păstrat aproximativ la fel în limba română, dar cu un singur ”g”. Mulți spun și scriu ”topogan” în loc de ”tobogan”, însă această variantă nu este acceptată, după normele lingvistice actuale.

Alte categorii de cuvinte care îi pun pe oameni în dificultate

Limba română este o limbă dinamică, iar vocabularul este îmbogățit constant cu expresii și cuvinte noi, împrumutate din alte limbi. De multe ori, formele de plural le pot pune probleme chiar și vorbitorilor nativi. Din acest motiv, unele forme de plural considerate greșite în trecut au ajuns să fie considerate corecte acum, pentru că au fost utilizate mai frecvent chiar și decât formele corecte.

Un exemplu în acest sens este substantivul ”căpșună”. Dacă în trecut era considerat corect doar pluralul ”căpșune”, după DOOM 2, se acceptă și forma ”căpșuni”, pe lângă ”căpșune”. Un alt exemplu este cuvântul ”aragaz”, cu pluralurile acceptate ”aragaze” și ”aragazuri”.

O categorie aparte este cea a substantivelor defective fie de singular, fie de plural. Aceste cuvinte nu pot fi puse la celălalt număr, de aceea se numesc defective. Cuvintele defective de plural se folosesc cel mai frecvent împreună cu sintagma ”o pereche de”. Exemple: pantaloni, ochelari.

Cuvintele defective de plural sunt mai multe la număr și se regăsesc în diverse domenii: alimente, știință, discipline de studiu. Câteva exemple în acest sens sunt: miere, fasole, năut, mazăre, brânză, lapte, mălai, făină, grâu, geografie, geometrie, astronomie, biologie etc.

Aceste cuvinte nu au formă de plural, pentru că nu există contexte în care să fie nevoie să fie puse la această formă. Există și cuvinte din aceste categorii care au formă de plural, însă denumesc ceva diferit. De exemplu, pluralul brânzeturi, pentru brânză, denumește sortimente diferite ale acestui aliment. La fel și cuvintele regilii sau istorii.

 

Parteneri
De ce s-a stins, de fapt, actorul Mircea Diaconu. Fiica sa vine cu dezvăluiri cutremurătoare. "Am sufletul sfâșiat"
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Deținuții vor lucra pe viitoarele şantiere de autostrăzi şi drumuri expres. Vor primi bani, iar pedeapsa li se va reduce
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Care este 'marele păcat' pe care credincioșii îl fac în Ajunul Crăciunului. Preotul Vasile Ioana avertizează: 'Dragii mei, vă implor! Nu se face!'
Unica.ro
Împachetarea cadourilor, o experiență creativă. Trucuri simple, dar de efect
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Taxă suplimentară în România. Decizia pe care nimeni n-o înțelege. Se aplică de la 1 ianuarie 2025
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
DECIZIA privind INDEXAREA PENSIILOR! ANUNȚUL ministrului Muncii la PRELUAREA noului mandat
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum arată mama lui Marcel de la Insula Iubirii. Cum a surprins-o fosta ispită masculină chiar în aeroport înainte de căsătorie
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro