03 iun. 2024 | 11:20

Cuvântul banal din limba română pe care mulți români îl pronunță greșit. E folosit aproape zilnic

Diverse
Cuvântul banal din limba română pe care mulți români îl pronunță greșit. E folosit aproape zilnic

Cuvântul din limba română pe care mulți români îl scriu greșit și nu îl pronunță corect este folosit destul de frecvent și l-ai auzit și tu destul de des. Chiar și așa, puține persoane știu care este forma corectă a acestuia. Despre ce cuvânt este vorba.

Cuvântul pronunțat greșit de mulți români

Limba română este este o limbă veche de 1700 de ani. Fiind o limbă fonetică, unele cuvinte sunt citite așa cum se scriu. Cu toate acestea, există și numeroase cuvinte care îi pun în dificultate pe vorbitori.

În limba română, există multe cuvinte care sunt frecvent scrise greșit. Aceste erori pot fi cauzate de confuzii fonetice, asemănări între cuvinte sau reguli gramaticale complexe. Iată câteva dintre cele mai comune greșeli de scriere în limba română.

Un exemplu în acest sens constă în confuzia care se face între ”grijă” și ”grije”, destui fiind cei care nu fac diferența între cele două forme. Dar care este forma corectă a acestui cuvânt? Cum se scrie și cum se pronunță, de fapt? De cele mai multe ori, fix varianta greșită este des utilizată.

Cum se scrie corect: ”grijă” sau ”grije”?

Nu există român care să nu fi auzit acest cuvânt pe care unii îl scriu greșit. De asemenea, când vine vorba de pronunție, unii vorbitori de limba română spun „grijă”, în timp ce alții pronunță ”grije”. Dar forma acceptată și corectă este ”grijă”.

Potrivit Dicționarul Explicativ (DEX), termenul de „grijă” înseamnă ”teamă sau neliniște pricinuită de o eventuală primejdie sau întâmplare neplăcută”.

Confuzia care se face între ”grijă” și ”grije” se face și în cazul altor cuvinte, cum ar fi: ”cămașă”/”cămașe”, ”ușă”/”ușe” sau ”țigară”/”țigare”.

Alte cuvinte din limba română folosite greșit

Mai este un cuvânt pe care 80% dintre români îl scriu și îl pronunță greșit. Este vorba despre ”servici”, în loc de „serviciu”, care este varianta corectă. Așadar, nu există decât o singură formă corectă a acestui cuvânt în dicționarul limbii român, deși auzim multe persoane care spun ”servici”.

Singura formă corectă a acestui substantiv este ”serviciu”. De exemplu: Mâine merg la serviciu de dimineața. /Am cumpărat ieri un serviciu nou de cafea. /A folosit scara de serviciu de data aceasta.

Alte cuvinte din limba română pe care mulți le folosesc greșit sunt: ”inopinant” (în loc de ”inopinat”), ”monstră” (în loc de ”mostră”), ”chibrite” (în loc de ”chibrituri”), ”bacnotă” (în loc de „bancnotă”).

Acestea sunt doar câteva exemple de greșeli frecvente de scriere și pronunție în limba română. Pentru a evita aceste erori, este important să citiți regulat și să consultați surse de încredere cum ar fi dicționarele și ghidurile de gramatică.

Parteneri
Ce a postat Liam Payne înainte să moară. Fostul membru al trupei One Direction a decedat după ce a căzut de la etajul 3
Redactia.ro
Sfârșitul tragic al primului om care a făcut o călătorie în jurul lumii. A fost ucis de băștinași pe una dintre cele mai frumoase insule
Click.ro
Avertisment ISW: După Ucraina, Putin ia în calcul invazia totală a Republicii Moldova. Planurile militare ale Kremlinului
Digi24
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
EXCLUSIV / Oana Roman a ajuns la Psihiatru. Ce s-a întâmplat cu vedeta. Primele declarații
Unica.ro
Mîndruță, altă variantă despre scandalul amantei. Cele mai noi dezvăluiri
EVZ.ro
Cum a pus-o la punct pe Theo Rose fosta iubită a lui Anghel Damian! Vorbele grele pe care i le-a adresat
Spynews
Doliu național în România! Spunem adio marelui campion: Rămâne în inimi ca un mare OM
Capital.ro
Theo Rose și Anghel Damian s-au căsătorit în mare secret. Detaliile ieșite din comun de la ceremonie: „A fost cea mai frumoasă nuntă la care am participat vreodată”
Avantaje
700 de lei GRATIS PE LUNĂ. Milioane de români pot primi banii
Mediaflux
Cum poți contacta boala care te poate ucide în 48 de ore! Care sunt metodele de prevenție a meningitei meningococică
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Asia Express sezonul 7, 16 octombrie 2024. Ce echipă a părăsit Drumul Zeilor. Prin ce probe au trecut la cursa pentru ultima șansă
Antena 1
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Shtiu.ro