În acești aproape doi ani au apărut multe lucruri, unele ciudate, altele dramatice. Printre toate acestea a apărut și un cuvânt, declarat recent cuvântul anului 2021, și anume cuvântul „Vax”. Cuvântul a fost ales drept cuvântul anului de către lexicografii de la Oxford English Dictionary.
Cuvintele legate de vaccinuri au crescut în frecvență în 2021 din cauza Covid, spre exemplu dublu-vaxxed, unvaxxed și anti-vaxxer. Toți aești termeni au înregistrat o creștere a utilizării. Editorul senior Oxford English Dictionary, Fiona McPherson, spune că „Vax” a fost o alegere evidentă, deoarece a avut „cel mai izbitor impact”.
„Se întâlnește cel puțin în anii 1980, dar conform corpusului nostru a fost rar folosit până în acest an. Când adaugi la asta versatilitatea sa în formarea altor cuvinte, vaxxie, vax-a-thon, vaxinista, a devenit clar că Vax era cel mai remarcat în mulțimea de expresii. Vax și vaxx sunt ambele ortografii acceptate, dar forma cu un x este mai comună.”, spune Fiona McPherson.
Pentru a încercă să-i facă să înțeleagă de unde terminologia, spune BBC, reprezentanții Oxford English Dictionary au publicat și explicațiile și etimologia cuvântului, după cum urmează:
Utilizarea cuvântului pandemie a crescut, de asemenea, cu peste 57.000% în acest an, mai spune Fiona McPherson. Oxford English Dictionary sunt cei care decid cuvântul anului, iar în 2020 au ales cuvântul „lockdown”.
Reprezentanții Oxford English Dictionary au decis că a fost un an fără precedent, cu prea mulți concurenți, așa că și-a extins premiul pentru a include o mână de cuvinte cheie noi, inclusiv izolare, incendii și Covid-19, precum și Black Lives Matter, WFH (lucru de acasă), lucrători cheie și concediu.
Cuvântul câștigător la Oxford din acest an, „Vax”, a fost înregistrat pentru prima dată în engleză în 1799, în timp ce derivatele sale vaccinate și vaccination au apărut pentru prima dată în 1800. Toate aceste cuvinte provin în cele din urmă din cuvântul latin vacca, care înseamnă vacă.
Potrivit Oxford English Dictionary, acest lucru se datorează muncii de pionierat a medicului și savantului englez Edward Jenner privind vaccinarea împotriva variolei folosind variola bovină, o infecție ușoară care apare la vaci, la sfârșitul anilor 1790 și începutul anilor 1800.
Oxford English Dictionary spune că corpusul său, sau resursa lingvistică, adună conținut de știri care este actualizat zilnic și conține peste 14,5 miliarde de cuvinte pe care lexicografii le pot căuta și analiza, conform BBC.