06 oct. 2024 | 10:47

Cutremur raportat duminică dimineață. Unde s-a produs, cât de puternic a fost

News
Cutremur raportat duminică dimineață. Unde s-a produs, cât de puternic a fost
A fost cutremur

Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului transmite că un cutremur s-a produs duminică dimineață, 6 octombrie 2024. Ce magnitudine a avut și unde s-a înregistrat?

Cutremur 6 octombrie 2024

„În ziua de 06 Octombrie 2024, la ora 09:14:16 (ora locală a României), s-a produs în BONIN ISLANDS, JAPAN REGION un cutremur mediu cu magnitudinea mb 4.9, la adâncimea de 400.0 km”, anunță INFP.

Cutremurele din Insulele Bonin, situate în partea de sud a Japoniei, sunt frecvente și fac parte dintr-un context geologic complex care afectează regiunea. Aceste insule sunt cunoscute pentru activitatea seismică intensă din cauza așezării lor pe marginea unei zone de subducție a plăcilor tectonice, unde placa Pacificului se subduce sub placa Filipinelor. Iată de ce se produc cutremure în această zonă și ce factori geologici contribuie la activitatea seismică.

Zona de subducție

Insulele Bonin fac parte din „Cercul de Foc al Pacificului”, o regiune geologică activă ce înconjoară Oceanul Pacific și este caracterizată prin frecvente cutremure și erupții vulcanice. În acest caz, seismele sunt cauzate în principal de interacțiunea plăcilor tectonice. Placa Pacificului, una dintre cele mai mari plăci tectonice ale Pământului, se deplasează spre vest și se lovește de placa Filipinelor, împingându-se sub aceasta printr-un proces numit subducție.

Această subducție determină acumularea tensiunilor tectonice pe măsură ce plăcile se freacă și se comprimă, iar la un moment dat, energia acumulată este eliberată brusc sub forma unui cutremur. Această activitate tectonică este una dintre principalele cauze ale cutremurelor din Insulele Bonin.

Activitatea tectonică

În zona Insulelor Bonin, procesul de subducție este extrem de activ, iar placa Pacificului se scufundă adânc sub placa Filipinelor, într-un unghi abrupt, generând cutremure la adâncimi mari, cunoscute sub denumirea de cutremure de focar adânc. Acestea pot avea loc la adâncimi de 300 km sau chiar mai mult, fiind printre cele mai adânci cutremure de pe Pământ.

Cutremurele de focar adânc, cum sunt cele care au loc în Insulele Bonin, sunt rezultatul eliberării tensiunilor în interiorul plăcii tectonice care se scufundă. Deși sunt foarte puternice, cutremurele de adâncime tind să fie resimțite la suprafață într-un mod mai moderat decât cele de la adâncimi mici, dar pot fi extinse pe suprafețe largi.

Pe lângă activitatea tectonică, Insulele Bonin sunt asociate și cu vulcanismul activ. Pe măsură ce placa Pacificului se scufundă, materialul din mantaua superioară se topește și dă naștere la erupții vulcanice în lanțul insulelor din regiune. Activitatea vulcanică este adesea asociată cu cutremure, deoarece magma care se ridică spre suprafață poate exercita presiuni suplimentare asupra scoarței terestre, declanșând mișcări seismice.

Insulele Bonin fac parte dintr-un arhipelag vulcanic care s-a format pe parcursul a milioane de ani prin procesele tectonice și vulcanice, iar această activitate continuă să modeleze geologia regiunii. Cutremurele de mici și mari intensități sunt o manifestare comună a acestor procese naturale.

Parteneri
O mamă rămasă văduvă și-a crescut singură cei trei copii mici. Peste ani a fost abandonată de cei cărora le-a dat viață. Nici măcar atunci când s-a îmbolnăvit nu a fost vizitată. Drama prin care a trecut
Redactia.ro
Zodiile care vor avea o săptămână de vis! Scapă în sfârșit dintr-o relație toxică
Click.ro
VIDEO Cum arată averea confiscată din bagajul „pensionarului” Adriean Videanu. Imagini cu bijuteriile de 650.000 de euro
Digi24
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
A albit de tot și nu-l mai recunoști! În urmă cu câțiva ani, toate femeile visau la el. Acum pare altă persoană! Spune drept, îți dai seama cine e în poze?
Unica.ro
Vin ninsorile în România. Unde vor cădea mari cantități de precipitații
EVZ.ro
Cum a arătat tortul de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță. Noi imagini exclusive de la petrecere / VIDEO
Spynews
Taxă obligatorie pentru români. Crește de aproape 3 ori: „S-a mărit și se va mări din ce în ce mai mult”
Capital.ro
Lora, o mireasă superbă! Nimeni nu se aștepta la o așa rochie! Primele imagini de la nunta cu Ionuț Ghenu. Cine sunt nașii bogătașii
Avantaje
RĂZBOIUL s-a EXTINS! CAPITALA este SUB ASEDIU
Mediaflux
Cum a arătat tortul de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță. Noi imagini exclusive de la petrecere / VIDEO
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Lora și Ionuț Ghenu au fost fabuloși la dansul mirilor. Imagini superbe de la nunta celor doi. Cum au arătat tortul și mărturiile
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro