Un cutremur puternic s-a produs în România, sâmbătă dimineața. Potrivit informațiilor publicate de INCDFP, seismul a avut loc în zona Vrancea.
Update sâmbătă, 20 mai, ora 13:50. La mai puțin de două ore de la seismul de dimineață, Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a anunțat un nou cutremur în România, produs la ora locală 12:06, tot în zona seismică Vrancea, de magnitudine 3,1.
„În ziua de 20 Mai 2023, la ora 12:06:21 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, VRANCEA un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.1, la adâncimea de 77km.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 42km V de Focsani, 67km E de Sfantu-Gheorghe, 68km N de Buzau, 81km E de Brasov, 93km S de Bacau, 96km SV de Barlad”, a transmis INCDFP.
Știre inițială
Un cutremur puternic s-a produs în România, sâmbătă dimineața, în jurul orei 10:30. Potrivit Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), seismul s-a produs în zona Vrancea, având o magnitudine estimată la 4.
„În ziua de 20 Mai 2023, la ora 10:36:20 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU un cutremur mediu cu magnitudinea ml 4.0, la adâncimea de 141 km”, a trnsmis INCDFP.
Cutremurul s-a produs la o adâncime de 141 de kilometri, în apropierea orașelor: Ploiești, Brașov, Buzău, Sfântu Gheorghe, Târgoviște și Focșani.
„Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 53km N de Ploiesti, 55km SE de Brasov, 55km NV de Buzau, 61km SE de Sfantu-Gheorghe, 80km NE de Targoviste, 81km SV de Focsani”, a precizat Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului, clasându-l în categoria de intensitate II.
Te-ar putea interesa și: Profetul care a prevestit cutremurele din Turcia face o nouă previziune îngrijorătoare. Se va întâmpla chiar în iulie 2023!
Oamenii de știință sunt în alertă, după producerea mai multor cutremure minore pe insula daneză Bornholm din Marea Baltică. Cercetătorii susțin că acestea au fost cauzate de „unde de presiune acustică provenite dintr-o sursă necunoscută”, relatează The Guardian.
Luni, Institutul Geologic al Danemarcei şi Groenlandei (Geus) a declarat că trepidaţiile „nu au fost provocate de cutremure, ci de undele de presiune provenite de la un eveniment din atmosferă”, sursa lor fiind un mister.
„Seismologii pot raporta că este puţin probabil ca aceste cutremure să provină de la o explozie controlată în Polonia, care să fi fost efectuată cu puţin timp înainte de primele rapoarte privind cutremurele de pe Bornholm”, a precizat Geus.
Reprezentanții Institutului au transmis că au fost primite „peste 60” de semnalări de la persoane din Bornholm, care au anunţat că „mişcări asemănătoare unui cutremur”, pe care oamenii le-au descris ca un zgomot înfundat, zguduiri şi zdruncinături, schimbarea presiunii în urechi.
Te-ar putea interesa și: Cutremur în România, luni dimineaţă. Seismul a fost resimţit în mai multe zone