Cutremur de proporții în Italia. Un seism major a avut loc astăzi, în apropiere de Napoli. Oamenii au fost extrem de speriați de mișcarea puternică, unii dintre ei alegând să iasă din case pentru a se proteja. Ce magnitudine a avut seismul și care au fost urmările evenimentului.
Un cutremur puternic a avut loc astăzi în Italia, chiar în apropiere de Napoli. Evenimentul s-a produs pe un teren vulcanic și este catalogat drept unul dintre cele mai intense seisme din ultimele patru decenii.
Cutremurul, care face parte din cele peste 60 de evenimente seismice înregistrate începând de marți, a avut loc la ora 3:35 a.m. (0135 GMT), conform anunțului făcut de Institutul italian de geofizică și vulcanologie (INGV).
Oamenii au fost extrem de sperați când au simțit că pământul se mișcă și au acționat în consecință. Mulți dintre ei au părăsit locuințele și au ieșit în stradă, pentru a-și salva viața.
Mulți se tem că un alt seism ar putea avea loc. Italienii se gândesc că acest eveniment major ar putea fi urmat de alte replici mult mai puternice.
Autoritățile s-au mobilizat imediat după seism și au încercat să afle dacă au existat victime sau au avut loc pagube materiale. Până acum, însă, nu au fost semnalate probleme în acest sens.
Citește și: Serie de cutremure în România. Unde au avut loc și orașele în care s-au simțit
„A fost resimțit de populație, dar, potrivit primelor verificări, nu au fost raportate pagube până în prezent”, arată Agenția italiană de Protecție Civilă.
Oamenii încă sunt panicați, însă autoritățile le transmit să își păstreze calmul, pentru că situația este sub control.
Zonele Flegraei sunt un complex de cratere vulcanice situate în partea de vest a orașului Napoli. Conform informațiilor publice, sunt supuse monitorizării constante în ceea ce privește riscul de cutremure sau erupții vulcanice.
Este normal să vă simțiți anxioși sau speriați în timpul unui cutremur, dar încercați să vă păstrați liniștea. Panica poate face situația mai periculoasă.
Vezi și: Când ar urma să aibă loc un mare cutremur în România. Gheorghe Mărmureanu: „Asta e prima variantă”
Dacă sunteți în interiorul unui clădiri, încercați să vă găsiți rapid un loc sigur, cum ar fi sub o masă solidă sau sub un obiect rezistent, precum un birou. Feriți-vă de ferestre, oglinzi și obiecte care ar putea cădea. Stați departe de pereți și de obiecte grele, care s-ar putea răsturna.
Încercați să vă îndepărtați de clădiri, stâlpi de iluminat, copaci și alte structuri care ar putea cădea. Gândiți-vă la siguranță și încercați să vă opriți într-un loc deschis.
Nu vă deplasați decât dacă este absolut necesar. Cutremurul poate provoca căderi de obiecte, așa că stați în siguranță până când simțiți că pericolul a trecut.
Dacă sunteți într-un clădiri cu mai multe etaje, nu utilizați ascensoarele în timpul unui cutremur. Acestea ar putea bloca sau cădea în gol.