Un cutremur s-a produs, marți după-amiază, la granița României, transmite Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Ce magnitudine a avut seismul.
„În ziua de 28 Mai 2024, la ora 15:37:17 (ora locală a României), s-a produs în SERBIA, GRANITA CU ROMANIA un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.0, la adâncimea de 7.9 km.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 63km V de Drobeta-Turnu Severin, 83km E de Smederevo, 89km NV de Vidin, 91km NE de Kragujevac, 98km S de Resita”, potrivit INFP.
Cutremurul este un fenomen naturale care apare din cauza mișcărilor bruște ale scoarței terestre. Aceste mișcări sunt rezultatul unor forțe complexe ce acționează asupra plăcilor tectonice și a altor structuri geologice de pe Pământ.
Terra este formată din mai multe plăci tectonice mari și mici, care plutesc pe suprafața mantalei, stratul semi-fluid aflat sub scoarța terestră. Aceste plăci tectonice se mișcă constant, dar lent, ca urmare a curenților de convecție din mantaua Pământului. Atunci când aceste plăci se deplasează, ele pot interacționa în trei moduri principale: coliziune, separare sau alunecare una pe lângă cealaltă. Aceste interacțiuni pot duce la acumularea de tensiune în scoarța terestră.
Pe măsură ce plăcile tectonice se mișcă, tensiunea se acumulează pe marginile lor. Atunci când această tensiune devine prea mare pentru a fi susținută de forțele de frecare dintre plăci, ea este eliberată brusc sub formă de energie seismică. Din această cauză se produc mișcări ale scoarței terestre, pe care le percepem ca fiind cutremure.
De regulă, cutremurele se produc de-a lungul faliei, care sunt crăpături în scoarța terestră unde se deplasează plăcile tectonice. Locul din subteran unde începe cutremurul se numește focar sau hipocentru, iar punctul de la suprafața Pământului, situat deasupra focarului, se numește epicentru. Seismele sunt cele mai intense în apropierea epicentrului și își pierd din intensitate pe măsură ce undele seismice se propagă.
Pe lângă mișcările plăcilor tectonice, cutremurele sunt cauzate și de activitatea vulcanică. Erupțiile vulcanice pot provoca mișcări seismice în urma eliberării bruste de presiune din magma aflată sub suprafață. Alte cauze ale cutremurelor includ prăbușirea minelor, acumularea de apă în rezervoarele mari și activități umane, precum fracturarea hidraulică (fracking).