05 sept. 2024 | 10:34

România, zguduită de două cutremure în ultimele ore. Unde s-au produs și ce magnitudine au avut

News
România, zguduită de două cutremure în ultimele ore. Unde s-au produs și ce magnitudine au avut
Cutremur intr-o zona neobisnuita a Romaniei, miercuri seara

Un cutremur slab, cu magnitudinea de 3,3, a avut loc miercuri seara în județul Arad, în zona Banat. Seismul s-a produs la o adâncime mică, de doar 5 kilometri, și a fost resimțit în mai multe orașe din apropiere. Acesta este al cincilea cutremur slab înregistrat în România în luna septembrie.

Două cutremure s-au produs în România

UPDATE joi, 5 septembrie 2024, ora 10.29: Un nou cutremur s-a produs la ora 03:49:18 (ora locală a României), în județul Gorj, Oltenia. Seismul, cu o magnitudine de 2.1 pe scara Richter, s-a produs la o adâncime de 12.9 km. Epicentrul cutremurului a fost situat la 19 km nord-vest de Târgu Jiu, 64 km nord-est de Drobeta-Turnu Severin, 69 km sud de Hunedoara, 83 km sud de Deva și 93 km est de Reșița.

 

– Știre inițială –

Deși România este cunoscută pentru activitatea seismică din zona Vrancea, cutremurele din vestul țării, în special în Banat, sunt mult mai rare.

Evenimentul seismic din județul Arad, produs la ora locală 19:33, a avut o magnitudine de 3,3 și a fost localizat la 59 de kilometri est de Arad, 67 de kilometri vest de Deva și 68 de kilometri nord-est de Timișoara, conform datelor furnizate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Acest cutremur, deși de intensitate redusă, a fost resimțit ușor în mai multe localități din apropiere, inclusiv în Reșița și Hunedoara. Intensitatea seismului a fost evaluată la III pe scara Mercalli, ceea ce înseamnă că nu a provocat pagube, însă mișcarea solului a fost observată de unii locuitori din zonă.

O toamnă marcată de activitate seismică

Seismul din Arad este cel de-al cincilea cutremur slab înregistrat în România de la începutul lunii. Aceste cutremure, deși de magnitudini mici, arată o activitate seismică constantă pe teritoriul țării.

Un alt seism, tot cu magnitudinea 3,3, a avut loc cu doar câteva zile înainte, pe 3 septembrie, în zona seismică Vrancea, la o adâncime de 110 kilometri.

Cel mai puternic cutremur din acest an a fost înregistrat tot în județul Arad, pe data de 11 august, când un seism cu magnitudinea 4,7 a fost resimțit în mai multe zone din vestul țării.

Deși nu au fost raportate pagube majore, acest eveniment a atras atenția asupra posibilelor riscuri seismice din această regiune, de obicei considerată liniștită din punct de vedere seismic.

Citește și Cutremur în România, marți seară. În ce zonă s-a produs, anunț de la INFP!

Zona Vrancea, în continuare activă

Deși Banatul a surprins cu activitatea seismică recentă, zona Vrancea rămâne epicentrul mișcărilor telurice din România. Așa cum am precizat și mai sus, pe 3 septembrie, un cutremur cu magnitudine de 3,3 a avut loc în județul Buzău, Vrancea, la o adâncime de 110 kilometri.

Acesta a fost resimțit în orașele din proximitate, dar fără consecințe semnificative. România continuă să fie monitorizată atent din punct de vedere seismic, iar datele recente indică o activitate constantă, mai ales în regiunile cunoscute pentru acest tip de fenomene naturale.

Citește și Două cutremure în România, luni dimineață. S-au simțit în mai multe orașe, cât de puternice au fost!

Digisport.ro
FOTO Transformare radicală! ”Bestia” avea 143 de kilograme, dar a ajuns de nerecunoscut: ”Oamenii sunt îngrijorați”
Stirile PROTV
Daniel, aflat în scaun cu rotile de 3 ani, nu a fost acceptat pentru încadrarea într-un grad de handicap din cauza legii
PlaySport
Cea mai frumoasă sportivă din România s-a retras la 29 de ani și are un job cu totul neobișnuit. Din ce face bani
Ego.ro
Imaginile pe care Carmen Iohannis NU le-ar vrea publice! Cum arată când nu este în ținuta oficială
ProActual
Ce se întâmplă la MasterChef pe 16 septembrie 2024? Gina Pistol, detalii din culise: „Avem șorțul de aur”
EVZ.ro
Adrian Năstase, înfrânt de Traian Băsescu. Ce s-a aflat după 20 de ani
Spynews.ro
Dani de la Insula iubirii își caută iubită după despărțirea de Mădălina! Cum vrea să arate viitoarea parteneră. În ce relații a rămas cu Maria
PRO TV
„Boala geniilor” i-a creat mari probleme lui Keanu Reeves. Ce este și cum se manifestă
Adevarul
Ce trebuie să știe un elev care termina clasa I. Cele mai importante deprinderi și cunoștințe
BZI.ro
Ce salarii au chefii de la MasterChef 2024. Cine primește cei mai mulți bani
Sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Viva.ro
Demisie neașteptată în televiziune! Vedeta a plecat de la Kanal D, după 17 ani în care a apărut pe micile ecrane: „Tot ce am construit aici...”
Parteneri
De ce nu poate fi înmormântat Gigi Mulțescu în locul unde și-ar fi dorit familia. Soția fostului mare fotbalist a spus totul
Redactia.ro
Zodiile care vor da lovitura, până la finalul lunii septembrie. Viața acestor nativi o să se schimbe total, reușitele nu se vor mai lăsa așteptate
Click.ro
Ligia Deca, contre cu primarul din Slobozia Conachi. „Şcoala nu a fost afectată de inundaţii, poate vreţi să mergem la o familie, două”
Digi24
Poza cu vedeta GOALĂ la duș a scăpat pe net! Ce tatuaje INTIME are: S-au văzut TOATE
Vocea.biz
CUPLUL ANULUI în lumea mondenă! Și-a făcut iubită moldoveancă, mai tânără decât fiica lui! Avem imaginile! FOTO
Unica.ro
Cum și-a făcut Selina bucle. Victor Slav a apelat la trusa de cosmetice a iubitei
EVZ.ro
Dani de la Insula iubirii își caută iubită după despărțirea de Mădălina! Cum vrea să arate viitoarea parteneră. În ce relații a rămas cu Maria
Spynews
Elena Udrea, OUT din închisoare?! Decizia finală. Verdict la Instanța Supremă
Capital.ro
Ea are 30 de ani și el, 64, si e chiar mai tânără decât copiii lui. Cine e superba moldoveancă?
Avantaje
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
Mediaflux
Dani de la Insula iubirii își caută iubită după despărțirea de Mădălina! Cum vrea să arate viitoarea parteneră. În ce relații a rămas cu Maria
Spynews.ro
Planta menționată în Biblie, recunoscută pentru capacitatea sa de a contribui la „purificarea trupului, a sufletului și a minții"
Realitatea.net
Ispita Mădălina de la Insula Iubirii a ajuns pe mâinile medicului estetician după ce a suferit complicații. Cum arată acum
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro