Dacă pe 12 mai INCDFP anunța un nou seism, dar în Maramureș, în cursul zilei de ieri a avut loc un cutremur într-o zonă ciudată din România, specialiștii precizând care este marele oraş care s-a zguduit.
Jumătatea lunii mai a.c. a adus, din păcate, noi cutremure, iar unele dintre ele au fost înregistrate întro zonă unde, în mod normal, nu ar fi trebuit să aibă loc.
Așa cum spuneam recent, INCDFP anunța cel puțin 3 cutremure, de mică intensitate totuși, în zona Maramureșului. Pe de altă parte, în Vrancea au mai tot fost cutremure mici.
Dar, iată că pe data de 14 mai, INCDFP înregistra un nou cutremur într-o zonă ciudată din România, chiar în centrul Transilvaniei, la o adâncime de 10 kilometri, și resimțit foarte aproape de Mediaș, Sibiu, sau Târgu Mureș.
Adâncimea la are a fost înregistrat nu ar fi o surpriză, spun specialiștii de la INCDFP; ci epicentrul unde a fost acest eveniment seismic. Specialiștii pentru fizica pământului aveau să surprindă atunci când au precizat care a fost marele oraş care s-a zguduit, și vorbim aici de orașul din inima Transilvaniei, și anume Brașov.
Conform datelor publicate de institut, cutremurul a avut loc în jurul orei 10:34, ora locală, pe data de 14 mai, iar ca magnitudine a fost înregistrat la 2,3 grade pe scara Richter, și care s-a simțit în 5 orașe:
„În ziua de 14 Mai 2024 la ora 10:37:35 (ora locală a României) s-a produs în TRANSILVANIA, BRASOV un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.3, la adâncimea de 10.0km.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 39km NV de Brașov, 41km V de Sfântu-Gheorghe, 75km SE de Mediaș, 85km E de Sibiu, 89km SE de Târgu-Mureș.”, spune INCDFP.
Așa cum precizam la început, încă de la începutul acestei luni, în Maramureș au fost înregistrate cel puțin 4 cutremure, dar nu de mare intensitate, ceea ce mărește aria de activitate seismică de la acest moment, în afară de cele înregistrate în Oltenia, Banat, sau în alte zone unde, în mod normal, nu ar mai trebui să existe o astfel de activitate.
În aceeași măsură, specialiștii în domeniu, precum profesorul Gheorghe Mărmureanu, vorbesc și despre potențiale zone din România mai ferite de cutremure.
Același profesor a vorbit în exclusivitate cu redacția Playtech Știri despre eventualitatea unui seism şi mai puternic, dar fără a da date concrete, având în vedere că nu există nici până la această oră tehnologii care să prezică cu exactitate locul și intensitatea.