Sistemul sanitar din România se apropie de colaps, dată fiind explozia cazurilor de COVID-19 într-un timp foarte scurt. În cadrul ședinței de Guvern desfășurată ieri seară, Ludovic Orban i-a solicitat ministrului Sănătății mai multe aspecte importante, precum și reevaluarea și gestionarea mai atentă a paturilor de la ATI.
Situația disperată din România i-a adunat din nou pe cei mai importanți oameni în gestionarea pandemiei de COVID-19 pentru a stabili noi măsuri de funcționare. În cursul ședinței de la Guvern, Nelu Tătaru a citit textul unui proiect de hotărâre de Guvern care anunță suplimentarea cu 1.000 de locuri la direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București, respectiv la serviciile de ambulanță județene și la Ambulanța București-Ilfov.
Ludovic Orban i-a solicitat ministrului Sănătății o creștere radicală pe mai multe planuri. Acesta roagă efectuarea mai multor testări pe zi, dar și creșterea numărului de paturi de la Terapie Intensivă. De asemenea, premierul și-a exprimat dorința de a se aduce mai multe paturi pentru cazurile medii, astfel încât, pacienții din această categorie să primească îngrijirile necesare în afara secției ATI.
„Creşteţi în continuare capacitatea de testare, creşteţi în continuare numărul de paturi la terapie intensivă şi de asemenea, numărul de paturi pentru cazuri intermediare, pentru cei care doresc să se trateze în spital şi nu vor să se trateze într-un loc în care se izolează la domiciliu sau în altă locaţie”, i-a spus Ludovic Orban ministrului Sănătății, potrivit digi24.
Pentru că una dintre marile temeri a autorităților și a medicilor este lipsa paturilor de la ATI, premierul Orban trage un semnal de alarmă și îl roagă pe Nelu Tătaru să reevalueze situația acestor paturi și trierea pacienților care ajung să fie internați în Terapie Intensivă.
Acesta a menționat că nu toată lumea care ajunge acolo este într-o situație care să necesite îngrijirile oferite în această secție. Pentru a se asigura că există locuri pentru pacienții în stare gravă, Ludovic Orban propune internarea pacienților cu cazuri medii în saloane intermediare.
„Instituționalizați mai clar ceea ce am discutat noi: nu trebuie să intre în ATI oricine. Există această tendință de a interna în secții de terapie intensivă bolnavi care nu necesită neapărat terapie intensivă și atunci, să existe saloanele intermediare despre care am vorbit, în care în mod evident se monitorizează evoluția stării de sănătate mai atent, dar nu necesită neapărat internarea în secția de terapie intensivă.
Plus operaționalizarea tuturor secțiilor. Nu cum au făcut la Brașov, că au dat drumul la spitalul modular și au închis Spitalul Județean. Deci, ei trebuie să crească numărul de paturi disponibile pentru terapie intensivă.
Presimt că din punct de vedere tehnic, al pregătirii de paturi înzestrate cu tot ceea ce e necesar, putem să creștem capacitatea, dar presimt că tindem să atingem un blocaj privitor la numărul de cadre medicale”, a spus Orban, în cadrul ședinței de joi.