În această dimineață, pe data de 23 iunie 2024, s-a produs un cutremur în România, potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Seismul a avut loc la ora 5:34 (ora locală a României), în zona seismică Vrancea, județul Buzău. Cutremurul a avut o magnitudine de 3.6 pe Scara Richter. Epicentrul a fost localizat la doar 7 kilometri sud-vest de oraşul Buzău și s-a produs la so adâncime de 115.3 km.
Cutremurul a avut loc în apropierea următoarelor oraşe: 50 km NV de Buzău, 63 km E de Brașov, 63 km NE de Ploiești, 64 km SE de Sfântu-Gheorghe, 68 km V de Focșani, 93 km NE de Târgoviște.
Acesta este cel mai puternic cutremur raportat în România în luna iunie. Cu zece zile în urmă, pe data de 13 iunie, tot în județul Buzău s-a produs un seism de aceeași magnitudine, dar adâncimea de 132,9 kilometri.
În ultimele zile, în România s-au produs mai multe cutremure cu magnitudini de la 2.1 la 2.8. Acestea au avut loc în Gorj, Vrancea și Buzău, se arată pe site-ul INFP.
Anul trecut, cea mai puternică mişcare tectonică, de 5,7, a avut loc în data de 14 februarie, în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri. Numărul replicilor care au urmat după seism a ajuns la 21. 20 dintre ele au fost în Gorj, iar una a fost în Dolj.
Institutului Național de Fizică a Pământului preciza că seismul din Gorj a reprezintat cea mai intensă activare a zonei de când există monitorizare seismică în această regiune.
”Energia eliberată de cutremure este convertită în unde seismice ce se propagă la suprafața Pământului, iar cantitatea de energie eliberată este proporțională cu magnitudinea lor. O creștere cu o unitate a magnitudinii înseamnă o creștere de 30 de ori a energiei eliberate. Un cutremur cu anumită magnitudine poate fi echivalentă cu explozia subterană a unei anumite cantități de trinitrotoluen (TNT) sau a unei bombe nucleare”, preciza, la momentul respectiv, INFP.