Un nou cutremur a avut loc în România, după ce Gorjul a fost lovit din nou în seara de vineri. Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a oferit informații despre seismul care a zguduit țara noastră sâmbătă, dar care, de data aceasta, nu a mai fost înregistrat în Oltenia.
La data de 11 noiembrie 2023, la ora 11:28:21 (ora locală a României), s-a înregistrat un cutremur de magnitudine ml 2.6 în zona seismică Vrancea, la o adâncime de 121.0 km. Acest cutremur a venit după ce vineri seara România a fost „lovită” de un seism puternic în Gorj, de peste 4 grade.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 40km V de Focsani, 53km N de Buzau, 74km E de Sfantu-Gheorghe, 83km E de Brasov, 90km NE de Ploiesti. Nu au fost semnalate pagube materiale și nici victime, dar situația este alarmantă.
Seismologul INFP Mihai Diaconescu a vorbit despre situația din Gorj și avertizează că lucrurile nu sunt deloc normale. Specialistul spune că mișcările seismice din Oltenia „sunt secvențe ciudate, care nu respectă teoria”, pentru care nimeni nu are o explicație.
Totuși, seismologul spune că astfel de cutremure nu sunt urmate de replici. După ce cutremurul principal are loc, se termină tot și nu mai apar alte mișcări.
„Cutremurul acesta s-a produs în aceeași zonă în care s-au produs primele cutremure de 5 grade. Nu există niciun model numeric care să simuleze o secvență de acest tip pentru că nu acționează independent față de ceea ce se întâmplă în jurul ei.
În general acestea sunt niște secvențe ciudate care nu respectă teoria, sunt niște preșocuri, cutremurul principal și replicile și apoi se termină. Zona Târgu Jiu o ține așa de câteva luni de zile”, a declarat Mihai Diaconescu.
În Islanda, autoritățile au înregistrat peste 400 de cutremure de la miezul nopții până la prânzul zilei următoare. Dintre acestea, 15 au avut o magnitudine mai mare de 3 grade, iar două au depășit 4 grade, conform anunțului făcut de postul de radio RUV sâmbătă.
Cu toate acestea, expertul Bjarki Kaldalóns Friis de la autoritatea meteorologică a menționat că atât numărul, cât și intensitatea cutremurelor au înregistrat o scădere în comparație cu ziua anterioară
Vezi și: Un cutremur major a zguduit Indonezia. Seismul a avut 6.9 grade
Există preocupări că unele locuințe ar putea fi afectate și chiar înghițite de lava rezultată. Vineri seara, poliția islandeză a emis un avertisment cu privire la posibila intensificare a cutremurelor în apropierea orașului Grindavík, crescut riscul unei erupții vulcanice iminente.
Este stare de urgență în Islanda, iar autoritățile fac tot mai multe avertismente. Îngrijorarea se concentrează asupra posibilității ca unele locuințe să fie afectate și chiar să fie înghițite de lava generată.
Te-ar putea interesa și: Un nou cutremur în România. Zonele în care a fost resimţit seismul de vineri seară
Într-o declarație emisă vineri, agenția a comunicat că locuitorii trebuie să evacueze orașul, însă a accentuat că nu este vorba despre o „evacuare de urgență”, ci le-a cerut să „rămână calmi, având în vedere că au suficient timp pentru a reacționa”.
Toate căile de acces către acest oraș cu aproximativ 4.000 de locuitori sunt blocate, cu excepția situațiilor de urgență, pentru a se asigura că circulația poate fi controlată.
Într-o declarație emisă vineri, Agenția Meteorologică Islandeză (OMI) a indicat că „au survenit modificări semnificative în activitatea seismică”, cu cutremure care s-au deplasat către Grindavík pe parcursul zilei.
A fost menționat că magma s-a extins, cel mai probabil, sub oraș, și că „nu se poate determina cu exactitate” dacă și unde ar putea ieși la suprafață.
„Cantitatea de magmă implicată este semnificativ mai mare decât cea care a fost observată în cele mai mari intruziuni de magmă asociate cu erupțiile de la Fagradalsfjall”, a precizat OMI.