Aproape zilnic se produc cutremure în România! Zona cea mai lovită de seisme este Vrancea. Sâmbătă, 1 iunie 2024, pământul s-a zguduit din nou în țara noastră, transmite Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Ce magnitudine a avut?
INFP anunță că, la ora 17:41:38, în zona Vrancea, a avut loc un cutremur cu magnitudinea ml 2.2, la adâncimea de 90.7 km. Seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 40km V de Focșani, 68km N de Buzău, 69km E de Sfântu-Gheorghe, 83km E de Brașov, 92km S de Bacău și 93km SV de Bârlad.
„În ziua de 01 Iunie 2024, la ora 17:41:38 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, VRANCEA un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.2, la adâncimea de 90.7 km.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 40km V de Focsani, 68km N de Buzau, 69km E de Sfantu-Gheorghe, 83km E de Brasov, 92km S de Bacau, 93km SV de Barlad”, potrivit INCDFP.
Cutremurul din 1977 rămâne unul dintre cele mai devastatoare evenimente din istoria modernă a României. Pe 4 martie 1977, la ora 21:22, un seism de magnitudine 7,4 pe scara Richter a lovit țara, lăsând în urmă o distrugere masivă și pierderi de vieți omenești. Epicentrul cutremurului a fost localizat în zona Vrancea, cunoscută pentru activitatea seismică intensă.
Seismul din 1977 a durat aproximativ 56 de secunde, suficient să provoace distrugeri masive. Orașe mari precum București, Craiova, Zimnicea și Ploiești au fost grav afectate. În Capitală, peste 1.300 de persoane și-au pierdut viața, iar alte mii au fost rănite. Aproximativ 33.000 de locuințe au fost distruse sau grav avariate, lăsând zeci de mii de oameni fără adăpost.
Autoritățile române au reacționat rapid la dezastru, mobilizând toate resursele disponibile pentru a salva vieți și a ajuta persoanele afectate. Echipe de salvare au fost trimise în cele mai afectate zone, iar spitalele au fost suprasolicitate de numărul mare de răniți. De asemenea, au fost organizate campanii de donare de sânge și ajutoare materiale pentru a sprijini victimele cutremurului.
Solidaritatea populației a fost remarcabilă. Oamenii din întreaga țară s-au mobilizat pentru a ajuta victimele, oferind adăpost, hrană și îmbrăcăminte celor afectați. De asemenea, multe țări străine au trimis ajutoare și echipe de specialiști.
Pagubele materiale au fost colosale. Multe clădiri istorice și monumente au fost distruse sau grav avariate. Printre cele mai cunoscute clădiri care au suferit distrugeri se numără Blocurile Scala, Dunărea și Nestor. Procesul de reconstrucție a fost unul de durată, implicând eforturi uriașe și resurse considerabile. În anii care au urmat cutremurului, autoritățile au demarat programe ample de consolidare a clădirilor și de îmbunătățire a infrastructurii pentru a preveni astfel de distrugeri în viitor.