Cutremur în România. Oraşele în care a fost resimţit seismul

Cutremur în România. Oraşele în care a fost resimţit seismul
Cutremur in Romania. Unde s-a resimtit

Cutremur în România, potrivit Institutului de Fizica Pământului. Ziua de luni a început, din păcate, cu un cutremur produs în zona seismică Vrancea. Oraşele în care a fost resimţit seismul și ce intensitate a avut acesta?

Seism în România. Unde s-a resimțit cutremurul

Săptămâna aceasta a debutat cu un cutremur. În ziua de 08 August 2022, la ora 07:01:54, ora locală a României, s-a produs în zona seismică Vrancea, Buzău un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.9, la adâncimea de 129 km.

Seismul, potrivit INFP, s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 71km E de Brașov, 73km NE de Ploiești, 119km V de Brăila, 121km V de Galați, 121km S de Bacău, 124km N de București, 148km NE de Pitești, 186km E de Sibiu, 188km N de Ruse, 202km SV de Iași, anunță Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Când vine un mare cutremur în România

Desigur, toți Românii se gândesc la marele cutremur din România, când ar putea avea acesta loc. Seismologul a spus, la începutul anului, când ne-am putea aștepta la un seism puternic în România.

Astfel, Gheorghe Mărmureanu, Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al INCDFP, cel mai titrat seismolog român, este de părere că un nou mare cutremur va lovi România cam peste circa 20 de ani, adică nu mai devreme de 2039 sau 2040. Cercetătorul, care în vara anului trecut s-a despărțit oficial de INCDFP, continuă să monitorizeze atent mișcările plăcilor tectonice.

Ce intensitate va avea marele cutremur

„Activitatea seismică din ultimele zile din țara noastră nu e de natură să ne îngrijoreze și ne putem vedea liniștiți de viața noastră. Aș spune că e mai degrabă una benefică, fiindcă orice eliberare de tensiune aduce cu sine o amenințare mai puțin”, a declarat Gheorghe Mărmureanu, conform impact.ro.

Tot Gheorghe Mărmureanu a avertizat că marele cutremur ar urma să măsoare 7,7 sau 7,8 grade pe scara Richter, iar românii ar trebui să se pregătească să-l întâmpine prin anul 2040.

România are o hartă a cutremurelor din ultimii 300 de ani

„Trebuie să ne fie clar că nu vom scăpa de un viitor mare cutremur. Noi avem o hartă a cutremurelor puternice de pământ și istoria lor din ultimii 300 de ani, pe teritoriul României, în baza căreia analizăm date despre acest tip de amenințări. Potrivit cercetărilor noastre, următorul cutremur foarte puternic ne-ar putea lovi în jurul anilor 2039-2040”, a indicat același Gheorghe Mărmureanu.

Nu în ultimul rând, directorul onorific al INCDFP a mai spus că marile cutremure lovesc țara noastră cam o dată la o sută de ani.