09 iul. 2024 | 21:36

Cutremur în România, marți seara. Unde s-a produs seismul, anunț de la INFP

News
Cutremur în România, marți seara. Unde s-a produs seismul, anunț de la INFP
A fost cutremur

Un cutremur s-a produs, marți seara, în România, anunță Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului. În ce zonă a avut loc?

Cutremur în România, 9 iulie 2024

Marți, 9 iulie 2024, în zona Vrancea s-a produs un cutremur de 2,8 grade pe scara Richter, la o adâncime de 123,3 km. Seismul a fost înregistrat în apropierea oraşelor Buzău, Focșani, Sfântu-Gheorghe, Brașov și Ploiești.

„În ziua de 09 Iulie 2024, la ora 19:03:58 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.8, la adâncimea de 123.3 km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 48km NV de Buzau, 49km V de Focsani, 72km SE de Sfantu-Gheorghe, 77km E de Brasov, 80km NE de Ploiesti”, a transmis INFP.

Zona Vrancea este cunoscută pentru activitatea seismică frecventă și intensă. Cutremurele din această regiune sunt importante pentru seismologi din cauza mecanismului complex de producere și a impactului semnificativ asupra regiunii. Iată câteva detalii despre producerea seismelor în zona Vrancea.

Vrancea se află la intersecția dintre placa tectonică a Mării Negre și placa tectonică a Europei. Cutremurele din Vrancea sunt rezultatul subducției (una dintre puținele subducții continentale din lume), unde fragmente ale plăcilor tectonice se deplasează sub marginea Carpaților.

Cutremurele din Vrancea au epicentre adânci, situate de obicei între 70 și 200 de kilometri sub suprafață, ceea ce este destul de neobișnuit în comparație cu alte regiuni seismice, unde seismele sunt adesea superficiale.

Producerea seismelor în zona Vrancea

Deformarea litosferei: Subducția produce tensiuni în litosferă, care se acumulează de-a lungul timpului. Când tensiunile depășesc rezistența rocilor, se eliberează sub formă de cutremure.

Mecanisme de rupere: Ruperea și mișcarea bruscă de-a lungul faliilor din interiorul plăcii subductate sunt responsabile pentru eliberarea energiei seismice.

Caracteristicile cutremurelor vrâncene

Magnitudine: Cutremurele din această zonă pot atinge magnitudini semnificative, adesea între 6 și 7 pe scara Richter.

Frecvență: Zona este una dintre cele mai active din Europa, cu mișcări tectonice care apar relativ frecvent. În medie, cutremure mari (magnitudine > 6) apar aproximativ la fiecare 30-40 de ani.

Distribuție geografică: Cutremurele din Vrancea afectează o arie extinsă din cauza adâncimii lor mari. Astfel, ele pot fi resimțite nu doar în România, ci și în țările vecine, precum Republica Moldova, Bulgaria și chiar Ungaria.

Istoric seismic

Cutremure majore: România a fost afectată de numeroase seisme majore în Vrancea. Printre cele mai notabile sunt cutremurele din 10 noiembrie 1940 (magnitudine 7,4) și 4 martie 1977 (magnitudine 7,2), care au cauzat pagube semnificative și pierderi de vieți omenești.

Monitorizare: După cutremurul devastator din 1977, monitorizarea seismică în România a fost intensificată, iar Institutul Național pentru Fizica Pământului (INFP) joacă un rol esențial în monitorizarea și cercetarea seismicității în zona Vrancea.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
VIDEO Imagini filmate în avionul Azerbaijan Airlines, chiar înainte de prăbușire. 29 de oameni au supraviețuit
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
Zodii care vor atrage toate privirile de Revelion. Vor fi în centrul atenției în noaptea dintre ani
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
S-a aflat ce a făcut Călin Georgescu: Nu mă lăsa să plec. Dezvăluirea momentului
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro