Cutremur în România, în prima zi de Paște. Ce magnitudine a avut

Cutremur în România, în prima zi de Paște. Ce magnitudine a avut
Un cutremur cu magnitudinea de 3,4 grade pe scara Richter s-a produs, duminică, în prima zi de Paște

Specialiștii Institutului Național de Fizica Pământului au anunțat un cutremur în România, duminică dimineața, chiar în prima zi de Paște. Aceeași instituție a comunicat și date despre magnitudinea și adâncimea seismului care pare să nu fi fost resimțit de foarte mulți români.

INFP anunță un cutremur semnificativ, chiar în prima zi de Paște

Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a anunțat că duminică, 19 aprilie 2020, s-a înregistyrat un cutremur însemnat, în zona seismică Vrancea. Acesta a avut o magnitudine de 3,4 grade pe scara Richter și nu pare să fi fost resimțit în foarte multe zone din țară.

Datele referitoare la cutremurul de duiminică, potrivit INFP
Datele referitoare la cutremurul de duminică, potrivit INFP

Seismul a avut loc la ora 7.16, ora locală a României. Acesta s-a produs la o adâncime de 122 de kilometri, potrivit datelor furnizate de INFP. Vă reamintim că un alt cutremur s-a înregistrat și sămbătă seara, la ora 19.17. Acesta a avut 3,8 grade pe scara Richter și s-a produs la o adâncime de 118 kilometri. Cutremurul din această dimineață s-a produs în apropierea următoarelor puncte:  83km E de Brasov, 94km S de Bacau, 101km NE de Ploiesti, 112km V de Galati, 114km NV de Braila, 151km N de Bucuresti, 172km NE de Pitesti, 174km SV de Iasi, 196km E de Sibiu, 215km N de Ruse.

Activitatea seismică din România

”România este o ţară cu potenţial seismic ridicat, aspect evidenţiat de studiile de hazard seismic şi de prevederile codului de proiectare seismică P100. Practic, în orice moment se poate produce un cutremur cu magnitudine mai mare de 7 în Zona Seismică Vrancea, la adâncimi între 60 şi 180 km. Şi această zonă nu este singura în care pot avea loc cutremure cu potenţial distructiv.”, se arată pe site-ul Institutului Național pentru Fizica Pământului.

În România, cel mai mare cutremur care s-a soldat și cu un număr semnificativ de morți și răniți a avut loc pe 4 martie 1977. Este vorba despre un seism de 7,4 grade pe scara Richter, care a avut loc la ora locală 21.21.