Un cutremur s-a simțit în România joi seară, la aproximativ 10 ore de la un alt seism care a avut loc în nordul țării, la granița cu Ucraina. Potrivit INFP, cel de-al doilea cutremur s-a produs, joi seară, la ora locală 20:55:04, la o adâncime de 81,6 km.
În data de 14 septembrie 2023, la ora locală 20:55:04, a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 3.0 în zona seismică Vrancea, județul Vrancea. Seismul s-a produs la o adâncime considerabilă de 81.6 km. Acest cutremur a avut epicentrul la 46 de kilometri vest de Focșani, 63 de kilometri nord de Buzău, 65 de kilometri est de Sfântu-Gheorghe, 77 de kilometri est de Brașov și 94 de kilometri nord-est de Ploiești.
În dimineața aceleiași zile, la ora 11:52:57, un alt cutremur a avut loc la granița cu Ucraina, în partea de nord a României. Acest seism a avut o magnitudine de 2.7 și s-a produs la o adâncime de 10.9 km. Epicentrul s-a situat la 37 de kilometri sud-est de Mukacheve, 50 de kilometri nord de Satu Mare, 71 de kilometri nord-vest de Baia Mare și 74 de kilometri sud-est de Uzhgorod.
Autoritățile din ambele țări au fost alertate cu privire la aceste evenimente seismice, însă datorită faptului că nu au existat pagube, locuitorii au datoria să fie preventivi și să se asigure că au cunoștință legată de modul în care reacționează în situația unui cutremur.
Țara noastră are un risc seismic major în privința cutremurelor între 6-7 grade pe scara Richter, zona Vrancea fiind cea mai predispusă la cutremure. Aceste mișcări vibratoare ale scoarței terestre (cutremure) pot lovi în orice moment, iar pentru a vă proteja și pe voi și pe cei dragi, este esențial să știți cum să acționați în timpul unei mișcări seismice.
Pregătirea și cunoașterea acestor recomandări pot face diferența în momentele de panică și pot contribui la protejarea vieții voastre și a celor din jur în caz de cutremur. Iată un ghid simplu de supraviețuire pentru a vă ajuta să rămâneți în siguranță în caz de cutremur: