Veste de ultimă oră! Un puternic cutremur a avut loc în cursul zilei de duminică în Papua, Indonezia, a anunțat USGS, institutul american pentru geofizică.
Un cutremur puternic cu magnitudinea de 6,3 pe scara Richter a avut loc în provincia indoneziană, a anunțat Centrul Seismologic European-Mediteranean (EMSC), relatează Reuters, potrivit Agerpres.
Cutremurul s-a produs la o adâncime de 39 de km și a avut loc în noaptea de duminică, la ora 2:16 sau ora 19:16 în cursul zilei de sâmbătă, în România. Epicentrul cutremurului a fost localizat la 147 km est-sud-est de orașul Abepura.
Sistemul de avertizare pentru tsunami al SUA a transmis că nu există în momentul de față niciun pericol după cutremur. Indonezia se confruntă foarte des cu cutremure, având în vedere că se află de-a lungul Inelului de Foc al Pacificului.
Această zonă este una foarte activă din punct de vedere seismic, acolo unde se întâlnesc diferite plăci ale scoarței terestre, astfel provocându-se cutremurele.
De asemenea, în cursul zilei de sâmbătă a fost înregistrat un alt cutremur puternic, de 5,9 grade, în zona de nord-est a insulei indoneziene Sumatra. Aceasta este una dintre cele mai populate din țară. Din fericire, autoritățile nu au raportat pagube sau victime.
Citește și: Trei cutremure au avut loc în România, în dimineaţa de Ajun. Zonele în care au fost resimţite
Un adevărat dezastru a avut loc în anul 2004, atunci când un cutremur puternic a cauzat un tsunami puternic care a făcut peste 200.000 de victime în 12 țări care se învecinează cu Oceanul Indian. Cutremurul a avut loc în nordul insulei Sumatra.
Specialiștii în evaluare seismică au arătat cât de gravă ar putea fi situația în cazul unui cutremur puternic. Conform documentelor, peste 100.000 de bucureșteni ar putea fi afectați, ia pagubele s-ar putea ridica la 8 miliarde de euro.
„România este predispusă la o serie de dezastre naturale, în special cutremure, inundații, secetă și fenomene meteorologice extreme. În ultimele decenii, dezastrele au avut efecte fizice, sociale și financiare semnificative. Din 1990, s-au înregistrat 77 de dezastre grave în România, inclusiv 44 de inundații, 15 situații de temperaturi extreme, 7 furtuni, 2 cutremure puternice, 1 secetă și 1 alunecare de teren,9 rezultând în daune directe peste 3,5 miliarde USD. (…)
Deși sunt relativ rare, cutremurele prezintă un risc considerabil pentru România, mai ales având în vedere numărul de clădiri construite înainte de elaborarea codurilor de proiectare moderne. În ultimii 200 de ani, s-au înregistrat mii de victime și au fost avariate grav zeci de mii de clădiri ca urmare a cutremurelor”, au precizat specialiștii în domeniu.
Citește și: Trei cutremure au avut loc astăzi în România. Ce magnitudini au avut seismele