În cursul dimineții de duminică, 16 iulie a fost înregistrat un cutremur puternic cu magnitudinea de 7,2 grade în apropiere de peninsula Alaska. Ulterior, a fost emisă o alertă de tsunami, a anunțat United States Geological Survey (USGS). Sistemul american de alertă de tsunami a emis amenințarea pentru regiunile apropiate după cutremurul care a avut loc.
Un cutremur puternic cu magnitudinea de 7,2 grade s-a produs sâmbătă târziu în apropierea peninsulei Alaska. Datele preliminare au plasat cutremurul la aproximativ 88 de kilometri sud-vest de Sand Point, Alaska, a declarat Serviciul Național de Meteorologie. Inițial, acesta fusese măsurat la o magnitudine de 7,4, a precizat United States Geological Survey pe Twitter.
Acesta s-a produs în jurul orei locale 22:48. În Kodiak, Alaska, sirenele au sunat noaptea târziu, potrivit unui videoclip postat pe rețelele de socializare. Cutremurul a determinat Serviciul Național de Meteorologie din Anchorage să emită un scurt avertisment de tsunami, spunând că există un risc de inundare semnificativă, alertă care a fost retrogradată la aviz înainte de a fi anulată complet duminică dimineața devreme.
Actualizarea anterioară a centrului fusese o avertizare, îndemnând localnicii din apropierea coastei să se îndepărteze de pe plajă și să iasă din porturi și porturi de agrement. Într-un scurt avertisment de tsunami, oficialii meteorologici au enumerat momentele, care se întindeau pe o perioadă de aproximativ 90 de minute, în care se așteptau ca valurile tsunami să lovească țărmul de la Chignik Bay la Unimak Pass.
„Un tsunami a fost generat de acest eveniment, dar nu mai reprezintă o amenințare. Unele zone pot continua să înregistreze mici modificări ale nivelului mării.
Inundații semnificative sunt posibile sau au loc deja.”, a declarat Centrul Național de Avertizare a Tsunami.
Avertizarea de tsunami a fost schimbată în avertisment, care specifică faptul că se așteaptă, sunt iminente sau se produc curenți puternici sau valuri periculoase, imediat după ora 9:00, ora locală.
Vezi și: Un nou cutremur vineri seară în România. Ce magnitudine a avut seismul
Centrul pentru cutremure din Alaska a declarat că evenimentul a fost resimțit pe scară largă în Insulele Aleutine, o zonă cea mai îndepărtată de continent, în Peninsula Alaska și în regiunile Cook Inlet. Peninsula Alaska se întinde pe o distanță de 85 km în Oceanul Pacific, iar cutremurele sunt relativ frecvente în zonă.
USGS a înregistrat un cutremur cu magnitudinea de 5,2 la aproximativ trei minute după cel de 7,2, în aceeași zonă, duminică dimineață. Un alt cutremur cu magnitudinea 3,5 a fost înregistrat în peninsulă la ora 8.30, ora locală. În ciuda frecvenței cutremurelor, doar cele măsurate peste magnitudinea de patru sau cinci tind să provoace pagube, potrivit USGS.
Un cutremur cu magnitudinea de 8,6 grade s-a produs la aproximativ 149 de kilometri distanță, la 1 aprilie 1946, provocând un tsunami care a devastat farul de pe insula Unimak și i-a măturat pe cei cinci ocupanți ai acestuia, au declarat oficialii USGS. Tsunami-urile provocate de acel cutremur au ucis alte 159 de persoane în Hawaii și o persoană în California, potrivit oficialilor. Un cutremur cu magnitudinea de 9,2 grade în șanțul Alaska-Aleuțian la 27 martie 1964 a fost al doilea cel mai mare cutremur înregistrat vreodată de instrumentele seismice moderne, au declarat oficialii.