Cutremur de peste 4 grade în România, în urmă cu puțin timp. Unde s-a simțit cel mai tare

de: Ștefan R. Apostol
01 08. 2024

În jurul orei 15:10 minute, INCDFP a anunțat un cutremur de peste 4 grade în România, precizând și unde s-a simțit cel mai tare.

Un nou cutremur de peste 4 grade în România

Update ora 16.05. Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului a actualizat magnitudinea cutremurului produs în zona Vrancea la 4,4 grade pe scara Richter.

Știrea inițială

Conform specialiștilor pentru fizica Pămânmtului de la INCDFP, în jurul orei 15:09, ora locală, a avut loc un nou cutremur de peste 4 grade în România.

Seismul s-a produs la o adâncime relativ mare, de 140 de kilometri, și intensitatea înregistrată de INCDFP a fost de 4,1 grade pe scara Richter.

„În ziua de 01 August 2024, la ora 15:09:01 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, VRANCEA un cutremur mediu cu magnitudinea ml 4.1, la adâncimea de 140.0 km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 36km V de Focșani, 61km N de Buzău, 74km E de Sfântu-Gheorghe, 86km E de Brașov, 95km SV de Bârlad, 98km S de Bacău, 99km NE de Ploiești”, anunță INCDFP.

Alte 2 seisme înregistrate astăzi în Europa

Tot din datele furnizate de INCDFP, aflăm că tot azi, 1 august, au mai avut loc cel puțin 2 cutremure, dar de intensitate mică.

Primul, la primele ore ale dimineții, a fost înregistrat în estul Turciei, cu magnitudinea de 4.4, la adâncimea de 10 km.

„Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 17km S de Malatya, 48km N de Adiyaman, 56km NV de Kahta, 92km E de Elbistan, 99km SV de Elazig.”

Cel de-al doilea seism al acesei zile, a avut loc la ora locală, 11:42, în Bosnia și Herțegovina, în Serbia și Muntenegru, conform INCDFP, cu magnitudinea ede 2.4, la adâncimea de 10 km:

„Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 50km V de Uzice, 75km E de Sarajevo, 82km SV de Valjevo, 89km V de Cacak.”

Activitate seismică intensă în ultimele zile

Așa cum relatam și cu altă ocazie, ultimele zile ale lunii iulie, precum și în această primă zi a lunii august, activitatea seismică a fost intensă, deși cutemurele nu au avut intensitate foarte mare.

Cele mai puternice 2 cutremure au fost pe 29, respectiv 30 iulie, în Japonia, unde cutremurul a fost de 5,5 grade, și în estul Groenlandei, unde a fost înregistrat un cutremur de 5,2 grade pe scara Richter, la o adâncime de 10 kilometri.

Un alt seism, de 3,6 grade, a fost înregistrat de INCDFP în Grecia, pe 31 iulie, la ora locală 23:04, la adâncimea de 10 km, fiind resimțit în apropierea oraşelor Kalamaria, și Thessaloniki.

Mai trebuie spus că în spatele acestor seisme există un motiv, și anume Grecia este situată în partea de sud a Peninsulei Balcanice și se află în principal pe placa eurasiatică. Cea mai sudică parte a Greciei, inclusiv insulele Creta și părți din Marea Egee, se află pe placa africană.