Un cutremur cu magnitudinea de 7,3 grade pe scara Richter s-a produs duminică, în Indonezia. Ce pagube sunt și ce spun oficialitățile?
Institutul Geologic american a informat că duminică s-a produs o mișcarea a plăcii tectonice de 7,3 grade pe scara Richter, la sud-est de orașul Ternate, în Insulele Moluccas, regăsite în zona de est a Indoneziei. Seismul a avut loc la o adâncime de 10 kilometri adâncime, la 168 de kilometri sud-sud-est de Ternate. Cutremurul a fost resimțit între două și cinci secunde, conform agenției de monitorizare. Iksan Subur, un oficial din cadrul agenției pentru gestionarea dezastrelor din South Halmahera, a declarat că, până la acest moment, nu există informații despre daune ori victime.
„Nu există încă informaţii privind pagube legate de infrastructură”, a spus Iksan Subur. Mansur, un oficial pentru atenuarea dezastrelor, a declarat că seismul a fost puternic și a înlăturat toți localnicii din case. „Cutremurul a fost destul de puternic, trimițând localnicii afară din case. Ei sunt încă în panică și mulți așteaptă acum pe marginea drumului”, a declarat Mansur. Specialiștii au evaluat situația, dar nu există, deocamdată, rapoarte despre victime, conform AFP. De asemenea, după cutremur, Subur a mai spus că au existat și șapte replici. „Totul este acum sub control. După cutremurul inițial au urmat și șapte replici”, a declarat oficialul pentru Metro TV.
De menționat este că Agenția de Meteorologie din Indonezia a anunțat că nu există pericol de tsunami în urma mișcării plăcii tectonice. Indonezia este o țară insulară amplasată în Asia de sud-est și are parte, în mod regulat, de cutremure majore, tsunami și erupții vulcanice. De precizat este și că insula de vacanță Lombok și orașul central Sulawesi din Palu au fost lovite din plin de seisme în anul 2018.