Cutremur de 6,9 grade pe scara Richter, în Rusia. Autoritățile sunt în alertă
Un cutremur de 6,9 grade pe scara Richer s-a produs în cursul zilei de joi, în Rusia. Autoritățile sunt în alertă, iar localnicii sunt speriați de fenomenul care a luat amploare. Care sunt detaliile despre seismul în cauză?
Rusia Cutremur: Seism de 6,9 grade pe scara Richter
Institutul de Geofizică al Statelor Unite a anunțat că, în cursul zilei de joi, 13 februarie, s-a produs un seism puternic în Rusia. Cutremurul a avut magnitudinea de 6,9 grade pe scara Richter și s-a produs în larg. Acesta a avut loc la 99 de kilometri sud-est de Insulele Kurie care se află sub jurisdicția rușilor. La momentul actual, nu există nicio amenințare pentru tsunami, așa cum au crezut mulți localnici după au simțit fenomenul. Vizate erau insulele: Guam, Rota, Tinian sau Saipan, conform sistemului de avertizare în caz de tsunami al Statelor Unite ale Americii. Subliniem faptul că seismul a avut loc la o adâncime de 143 de kilometri, arată USGS, citat de Reuters.
Cel mai puternic seism care a zguduit Peninsula Kamchatka a avut loc în anul 1952 și a avut 9 grade pe scara Richter, urmat de un tsunami care a lovit regiunile: Sakhalin și Kamchatka. În urma fenomaneului în cauză, au murit 2.336 de oameni dintr-o populație de 6.000. Rusia a mai fost cutremurată de un seism de 6,6 grade pe scara Richter în largul de est, în vara lui 2019. Institutul de geofizică american USGS a susținut atunci că acesta a avut loc în largul coastelor de est ale Rusiei că a avut epicentrul la 152 de kilometri de nord-vest de Nikolskoie, Insulele Komandore, la adâncimea de aproximativ 33 de kilometri, conform USGS.
Există amenințare de tsunami?
„Sistemul de avertizare în caz de tsunami al SUA a indicat că în prezent nu există nicio ameninţare de tsunami pentru insulele Guam, Rota, Tinian sau Saipan în urma seismului. Potrivit USGS, cutremurul a avut loc la o adâncime de 143 de kilometri. Agenţia de meteorologie niponă a precizat că nu există vreo ameninţare de tsunami nici pentru Japonia”, arată USGS, citat de agerpres.