Cutremur de 6,1 grade pe Richter, în Costa Rica. Ce spun autoritățile

Un cutremur de 6,1 grade pe scara Richter s-a produs în această dimineață în Costa Rica. Seismul a fost foarte puternic, dar n-au fost înregistrate victime omenești.

Un cutremur de 6,1 grade s-a produs în noaptea de duminică spre luni (12 – 13 mai) în Costa Rica, în apropiere de granița cu Panama. Potrivit Institutului american de geofizică, aceeași instituție care a semnalat și seismul, a transmis că a avut epicentrul la un kilometru nord-est de orașul La Cuesta, în provincia Puntarenas.

Conform surselor de presă locale, n-au fost semnalate victime omenești, dar cutremurul s-a resimțit în toată țara, dar și în Panama. Desigur, ambele state au o suprafață mică, așa că e evident ca un seism de asemenea magnitudine să se simtă atât de puternic pe un areal extins.

De asemenea, Centrul de avertizare pentru tsunami din Pacific nu a emis vreun avertisment sau vreun pericol iminent. Asta înseamnă că riscul de exista în orele care urmează victime sau pagube materiale este scăzut.

Sursele de presă online transmit informații oarecum diferite. Magnitudinea variază de la 6,1 grade, până la 6,7 grade pe scara Richter, iar Global News a precizat că au fost, totuși, rănite două persoane.

Cum au simțit oamenii acest cutremur

Oamenii care au simțit acest cutremur au declarat că seismul a durat destul de mult, dar a fost și vizibil, din cauza obiectelor care s-au clătinat prin casele oamenilor.

„A durat ceva. Oglinzile, lustrele și alte obiecte s-au clătinat timp de vreo 30 de secunde”, a declarat un martor.

Altul a spus că a căzut din cauză că sa dezechilibrat și simțea pământul cum se clatină sub el.

Autoritățile spun că a fost doar o întâmplare fericită că n-au fost înregistrate pagube materiale sau victime omenești. De la asemenea magnitudine, cutremurele pot zdruncina serios chiar și economia unor state precum Costa Rica sau Panama.

Institutul american de geofizică precizează că regiunea în care a avut loc cutremurului este dominată de un mix de clădiri vulnerabile la seisme, dar și de clădiri rezistente.

 

Sursa: Global News
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI