Curtea Supremă a decis. Kovesi nu va fi sancționată disciplinar
Magistrații de la Curtea Supremă au dat un verdict în procesul în care Inspecția Judiciară a contestat respingerea de către CSM a abaterii disciplinare în legătură cu desemnarea de către Laura Codruța Kovesi a unei judecătoare pentru efectuarea unui control la DNA. Judecătorii au decis că fosta șefă a DNA este nevinovată, astfel că nu va fi sancționată disciplinar.
Decizia a fost luată luni, 25 martie, într-un proces intentat de Inspecția Judiciară pe numele Laurei Codruța Kovesi. O sentință nefavorabilă i-ar fi putut compromite șansele de a fi numită în funcția de procuror șef al Parchetului European. Kovesi este favorită să preia funcția după votul din 26 februarie din comisiile LIBE și CONT din Parlamentul European. Contracandidatul ei este Francois Bohnert, care a primit votul ambasadorilor statelor membre UE din COREPER.
„Menține ca neîntemeiată acţiuniea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva pârâtei Laura Codruţa Kovesi – procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie la data săvârşirii faptei – sub aspectul săvârşirii abaterii disciplinare prevăzute de art.99 lit.g) din Legea nr.303/2004”, se arată în sentința dată de judecători.
Peste doar 2 zile, Parlamentul European și Consiliul UE poartă a doua rundă de negocieri cu privire la numirea procurorului șef european, iar Laura Codruța Kovesi are mari șanse să îi ia fața contracandidatului francez.
De ce a vrut Inspecția Judiciară ca Laura Codruța Kovesi să fie sancționată disciplinar
Inspecția Judiciară a acuzat-o pe Laura Codruța Kovesi că a numit un membru în echipa care a efectuat un control la DNA, acesta fiind în incompatibilitate. Fosta șefă a DNA s-a prezentat în faza judecătorilor de la Curtea Supremă pentru a-și susține nevinovăția atât la termenul din 25 martie, cât și la cel din urmă cu o săptămână.
„CSM a stabilit că nu am comis nicio abatere disciplinară, este vorba despre un control pe care l-am dispus în cadrul DNA. Printre alte activităţi dispuse, am dispus ca un consilier care avea calitatea de judecător, dar era detaşat la DNA, să facă o evaluare pe aspecte de jurisprudenţă, având în vedere că era o practică judiciară neunitară în interiorul insttuţiei. Cam aceasta este abaterea disciplinară, o să vedem soluţia”, a spus Kovesi la termenul din 18 martie.