Cursul valutar BNR pentru vineri, 6 noiembrie 2020. Va intervenii Banca Centrală pentru a stabiliza leul?

Cursul valutar într-un dezechilibru constant în 2020

Banca Națională a României emite astăzi, 6 noiembrie 2020, cursul valutar. Este necesară intervenția Băncii Centrale pentru a stabiliza leul în raport cu moneda europeană? Rămâne să aflăm după ora 13:00, când va fi publicat noul curs de schimb al BNR.

Efectele crizei economice și proasta gestionare

Actuala criză financiară, apărută în principal din cauza exceselor de cheltuieli bugetare și a practicilor bancare imprudente, a favorizat posibilitatea deprecierii valutare ca soluție pentru redresarea economică a României.

Întrebarea este, deprecierea valutară reprezintă un stimulent suficient pentru a stimula creșterea economică? Argumentele care susțin deprecierea monedei naționale se bazează e, pe efectele acesteia asupra comerțului internațional și a situației contului curent.

Vorbim de exporturile sunt stimulate și deficitul comercial național este corectat. Deprecierea valutară este asociată cu o competitivitate sporită a produselor și serviciilor exportate în străinătate și cu importurile în scădere.

O creștere a volumelor exporturilor și a importurilor mai mici sunt de dorit în economia contemporană, deoarece stimulează cantități mari de valută în țară, cu efecte ale cererilor suplimentare de lei.

Cursul valutar BNR pentru vineri, 6 noiembrie 2020

Cursul valutar de schimb reflectă prețul unei monede exprimat într-o altă monedă și este influențat de cererea și oferta de valute.

Creșterea rapidă a cererii de lei duce la aprecierea valutei, care inhibă exporturile și stimulează importurile, neutralizând efectele dorite inițial.

Cu toate acestea, lipsa capacităților de producție care pot absorbi cereri suplimentare pentru bunuri și servicii naționale poate anihila potențialele avantaje competitive. În aceste condiții, deprecierea nu are efectele necesare asupra creșterii.

cursul valutar între euro și leu
criza economică adâncește pe pierdere cursul valutar

Cursul valutar BNR: Euro

1 euro = 4,8668 Lei ( +0.0011 Lei) 

Un euro are cursul prezentat la valoarea de 4,8668 Lei, alături de o variație pozitivă de +0.0011 Lei.

Cursul valutar BNR: Dolar

1 dolar = 4,0994 Lei (-0.0216 Lei) 

Un dolar are cursul prezentat la valoarea de 4,0994 Lei, alături de variația negativă de -0.0216 Lei.

Cursul valutar BNR: Lira

1 liră = 5,3896 Lei (+0.0042 Lei)  

O liră sterlină are cursul prezentat la valoarea de 5,3896 Lei, alături de variația negativă de +0.0042 Lei.

Indicele ROBOR stabilit de Banca Națională a României

Conform datelor oficiale publicate de BNR, Indicele ROBOR a crescut față de ziua anterioară, după cum urmează:

  • Indicele ROBOR la o lună: 2.08
  • Indicele ROBOR la trei luni: 2.11
  • Indicele ROBOR la șase luni: 2.16
  • Indicele ROBOR la douăsprezece luni: 2.16

 

Va intervenii Banca Centrală pentru a stabiliza leul

Deprecierea monedei naționale a României crește atractivitatea internațională în ceea ce privește reducerea costurilor forței de muncă. Aderarea la Uniunea Europeană a adus o încredere din ce în ce mai mare a rezidenților străini și a companiilor de a investi local.

Investitorii străini pot ajuta economia românească prin crearea de noi locuri de muncă, creșterea bazei de impozite etc., cu efect asupra direcției de creștere. În contextul instabilității fiscale și politice, investitorii retrag capitalul, concentrându-se spre alte direcții.

În plus, deprecierea semnificativă a cursului de schimb poate îngriji doar investitorii, deoarece asociază evoluția cursului de schimb cu economia în curs. Amortizarea leului atrage investitori, care cumpără titluri românești mai ieftine.

Scăderea prețului instrumentelor financiare poate avea efecte benefice asupra structurii de proprietate a companiilor românești. Și anume, de a avea companii puternice înseamnă experiență suplimentară și profesionalism pentru a ajuta la creșterea afacerii.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI