Criza epidemiologică creată de actuala pandemie a determinat Banca Națională a României să facă anumiți pași pentru a avea lichidtăți valutare și pentru a reuși să mențină un curs stabil al principalelor monede, în special al monedei europene. Astăzi, după ora 13:00, vă prezentăm cursul valutar actualizat al BNR pentru principalele monede de schimb.
Astăzi, după ora 13:00, specialiștii Băncii Naționale a României vor emite un nou curs valutar. astfel că vom afla care este evoluția monedelor de circulație internațională și Indicele ROBOR stabilit de BNR.
Curs Euro
1 Euro = 4,8357 Lei ( + 0.031 Lei)
Un euro a avut în cursul prezentat anterior valoarea de 4,8375 Lei, alături de o variație pozitivă de +0.0016 Lei.
Curs Dolar:
1 Dolar = 4,1087 Lei ( + 0.0054 Lei)
Un dolar a avut în cursul precedent valoarea totală de 4,0949 Lei, alături de variația pozitivă de +0.0198 Lei.
Curs Lira sterlină:
1 Liră sterlină = 5,3638 Lei ( -0.0084 Lei)
O liră sterlină a avut în cursul anterior valoarea de 5,3607 Lei, alături de variația negativă de -0.0072 Lei.
Astăzi, indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a stagnat la nivelul de 2.04%, valoare înregistrată și în ședința precedentă, în timp ce ROBOR la 6 luni a scăzut la 2.12% de la 2,13%, iar cel calculat la 12 luni a ajuns la 2.18%, conform informaţiilor publicate de BNR.
„Pentru fiecare scadență în parte, ROBOR se calculează ca media aritmetică a ultimelor rate cotate de fiecare dintre cele 10 bănci participante la fixing, pentru depozitele atrase cu 15 minute înainte de publicare, după ce au fost eliminate extremele maxime și minime. În ceea ce privește băncile participante, lista cu cele mai performante 10 instituții bancare se modifică la fiecare 6 luni. Dintre indicii ROBOR amintiți mai sus, cel mai importanți pentru populație este ROBOR 3M, pentru că după el se calculează rata pentru creditele Prima Casă. Pentru celelalte tipuri de împrumuturi, ROBOR a fost înlocuit cu IRCC“, potrivit financer.com.
Banca Centrală Europeană (BCE) și Banca Națională a României (Banca Națională a României – BNR) au convenit să înființeze un acord de credit-line care să ofere lichiditate euro BNR pentru a rezolva eventualele nevoi de lichiditate în prezența disfuncțiilor de piață datorate la șocul COVID-19. În cadrul unei linii repo, BCE furnizează către o bancă centrală străină lichiditate în schimbul unei garanții de înaltă calitate în euro. În cadrul noii linii de creditare, BNR va putea împrumuta până la 4,5 miliarde EUR de la BCE. Maturitatea maximă a fiecărui împrumut va fi de trei luni. Linia de creditare va rămâne în vigoare până la 31 decembrie 2020, cu excepția cazului în care este prelungită.