Banca Națională a României va da astăzi, 26 noiembrie, publicității, cursul valutar pentru principalele monede de schimb. Mulți analiști au criticat politica Băncii Naționale a României cu privire la deprecierea leului raportat la cursul valutar.
Având în vedere dificultățile create de criza economică, mulți analiști au criticat politica Băncii Naționale a României cu privire la deprecierea leului raportat la cursul valutar. Aceștia susțin că deprecierea este o condiție necesară pentru recuperare și nu stabilitatea financiară. România nu își poate permite un șoc la nivelul cursului de schimb. Riscul asociat unei astfel de măsuri este prea mare pentru o țară emergentă și anulează orice avantaje competitive la export. Prin urmare, deprecierea poate întârzia imperativul redresării economice a României.
O redresare economică solidă ar trebui să aibă ca punct de plecare un sistem financiar solid și stabil. Deprecierea excesivă a cursului de schimb pune în pericol soliditatea financiară a băncilor și capacitatea debitorului de a-și rambursa împrumuturile. Prin urmare, creează apariții inflaționiste, deosebit de periculoase pentru economia oricărui stat.
1 euro = 4,8738 Lei ( + 0.0008Lei)
Un euro are cursul prezentat la valoarea de 4,8738 Lei, alături de o variație pozitivă de +0.0008 Lei.
1 dolar = 4,0922 Lei (-0.0047 Lei)
Un dolar are cursul prezentat la valoarea de 4,0922 Lei, alături de variația negativă de -0.0047 Lei.
1 liră = 5,4621 Lei (+0.0058 Lei)
O liră sterlină are cursul prezentat la valoarea de 5,4621 Lei, alături de variația pozitivă de +0.0058 Lei.
Conform datelor oficiale publicate de BNR, Indicele ROBOR a crescut față de ziua anterioară, după cum urmează:
Cursul de schimb dintre moneda europeană și leul românesc nu a fluctuat semnificativ în ultimii ani. Ei susțin că nivelul real al cursului de schimb al leului românesc față de euro este supraevaluat. Principalul argument se bazează pe modificările la cursul valutar, corelate cu rata inflației din țara noastră din ultimii șase ani. ca idee, inflația a crescut cu 42% și moneda națională s-a depreciat cu doar 3%. Pe de altă parte, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, declară că fluctuațiile excesive nu sunt potrivite pentru o economie emergentă precum cea a României. Asta în condițiile în care România practică un transfer fluctuant gestionat, ceea ce înseamnă intervenții ale Băncii Centrale concretizate în achiziții și vânzări de valute convertibile.