Curs valutar BNR, 6 martie 2023. Pe 2 martie BNR a anunțat un curs pentru euro pe minus cu 0,0005 unități, iar dolarul american a înregistrat o varieție negativă de 0,0011 unități. De cealaltă parte, pe fondul unei crize conomice în Marea Britanie, lira sterlină, surprinzător, a avut o variație pozitivă, inclusiv pe piața românească cu 0,0145 unități monetare. Bursele europene au închis ziua de 3 martie 2023 în creștere, pe măsură ce investitorii asimilează comentariile Fed, iar Volkswagen a crescut cu 11%. Astăzi, bursele dechid în creștere modestă. Rămâne să vedem ce se va întâmpla astăzi.
Bursele europene au urmat vineri tendința pozitivă globală, extinzând creșterile din sesiunea precedentă, investitorii făcând bilanț după multitudinea de date economice publicate în această săptămână. Indicele pan-european Stoxx 600 a crescut cu 0,9% la închiderea pieței, în condițiile în care acțiunile din sectorul auto au crescut cu 3,6%, iar cele din sectorul minier cu 2,2%. Acțiunile din sectorul petrolului și gazelor naturale au fost printre puținele sectoare care au înregistrat pierderi, cu 0,4%.
Volkswagen a fost liderul creșterilor din sectorul auto, cu acțiuni în creștere cu peste 11,2% în timpul tranzacțiilor de după-amiază, după ce producătorul auto a afișat o perspectivă mai bună decât se aștepta pentru 2023.
În Europa, datele privind inflația au fost mai calde decât se așteptau. O estimare rapidă pentru zona euro a arătat că inflația globală a scăzut de la 8,6% la 8,5%, dar aceasta a fost peste estimarea de consens; în timp ce inflația de bază a crescut de la 5,3% la 5,6%.
Creșterile prețurilor s-au accelerat în mod neașteptat în Germania, Franța și Spania. Președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat joi că aducerea inflației la ținta de 2% va dura în continuare și că majorarea de 50 de puncte de bază semnalată anterior, în martie, este încă în discuție, potrivit Reuters.
Indicele PMI al industriei prelucrătoare din zona euro, publicat săptămâna trecută, a arătat o scădere față de luna precedentă, deși S&P Global a declarat că acesta a fost tras în jos de stocurile de achiziții și că volumele de producție din întregul bloc s-au stabilizat în linii mari.
Astăzi avem un nou curs valutar BNR, și vom vedea după ora 13:00 ce se întâmplă cu Euro și rubla rusească, în contextul actualei situații economico-geo-politice.
Noul CURS BNR este cel publicat la cursul zilei de astăzi, după ora 13:00.
1 euro = 4,9209 Lei (-0,0004 Lei)
Un euro are cursul prezentat la valoarea de 4,9209 Lei, alături de o variație negativă de -0,0004 Lei.
1 dolar = 4,6297 Lei (-0,0052 Lei)
Un dolar are cursul prezentat la valoarea de 4,6297 Lei, alături de o variație negativă de -0,0052 Lei.
1 liră = 5,5594 Lei (-0,0008 Lei)
O liră sterlină are cursul prezentat la valoarea de 5,5594 Lei, alături de variația negativă de -0,0008 Lei.
Piețele europene au avut o deschidere pozitivă luni, crescând modest față de câștigurile de săptămâna trecută. Indicele pan-european Stoxx 600 a crescut cu 0,3% la începutul ședinței de tranzacționare, câștigurile fiind conduse de acțiunile din sectorul comerțului cu amănuntul, care au crescut cu 0,8%. Acțiunile din sectorul minier au înregistrat pierderi de aproximativ 1,1%.
În altă parte, tabloul este mai nuanțat, acțiunile din Asia-Pacific fiind mixte în cursul nopții, investitorii continuând să digere obiectivul de creștere stabilit de China în cadrul sesiunilor parlamentare. Între timp, contractele futures ale acțiunilor americane au urcat luni dimineață, în timp ce Wall Street se aștepta la o săptămână plină de date economice și la cele mai recente comentarii ale Rezervei Federale.
Marți și miercuri vor avea loc mărturii în Congres din partea președintelui Fed, Jerome Powell, care vor oferi investitorilor o idee mai bună despre ceea ce gândește banca centrală cu privire la inflație și la campania sa de creștere a ratelor. Salariile non-agricole din SUA vor fi în centrul atenției în această săptămână, așteptările fiind de a vedea angajări răcoroase, ceea ce va determina Rezerva Federală să mențină un ritm mai mic de creștere a ratelor.
Citește și: Rusia și costul invaziei asupra Ucrainei: rubla a devenit o hârtie fără valoare
1 rublă = 0,0615 Lei (+0,0001 Lei)
O rublă are cursul prezentat la valoarea de 0,0615 Lei, alături de variația pozitivă de +0,0001 Lei.
Conform datelor oficiale publicate de BNR, Indicele ROBOR a rămas scăzut față de ziua anterioară, după cum urmează:
- Indicele ROBOR la o lună: 6.25
- Indicele ROBOR la trei luni: 6.96
- Indicele ROBOR la șase luni: 7.30
- Indicele ROBOR la douăsprezece luni: 7.65