Curs valutar BNR pentru 11 aprilie 2022. La cât ajunge moneda europeană astăzi

de: Ștefan R. Apostol
11 04. 2022

La finalul săptămânii trecute, la cotația BNR din 8 aprilie, moneda europeană a înregistrat un curs modificat. Vineri euro a ajuns la 4,9419 Lei, cu 0.0007 unități mai puțin decât ziua anterioară. Pe plan internațional, ca efect al războiului din Ucraina, cotațiile au avut fluctuații mari, singura monedă care a înregistrat o anume stabilitate, fiind dolarul american. În același timp,, rubla rusească, deși a avut o cădere extrem de mare, se pare că și-a revenit, ca urmare a intervenției Băncii centrale din Moscova. Astăzi vom avea un nou curs valutar BNR pentru 11 aprilie 2022, și vom afla la cât ajunge moneda europeaă astăzi, după ora 13:00.

Repercusiunile economice ale războiului Rusiei împotriva Ucrainei

Eficacitatea regimului de sancțiuni al UE va depinde în mod esențial de mulți factori, spun analiștii. În special de rezistența Rusiei la consecințele sancțiunilor, de punerea efectivă în aplicare a sancțiunilor și de rezistența UE de a rezista consecințelor sancțiunilor impuse și, în general, de efectele economice mai largi ale războiului din Ucraina.

Politicile menite să răspundă și să atenueze efectele economice negative vor trebui să fie cuprinzătoare și vor trebui să fie abordate la toate nivelurile de luare a deciziilor. Din punct de vedere conceptual, se pot clasifica astfel de acțiuni ca fiind legate de cooperarea internațională.

Într-o anume măsură, va depinde de instrumentele și acțiunile comune la nivelul UE. Va depinde de măsuri la nivel național și regional și, nu în ultimul rând, de cele întreprinse de întreprinderi și cetățeni individuali. În domeniul importurilor, producției și consumului de energie, toate aceste niveluri de luare a deciziilor pot juca un rol crucial, dacă sunt bine informate și coordonate. Un exemplu clar sunt măsurile pe termen scurt de economisire a consumului de energie de către întreprinderi, sectorul public și gospodării.

Noi sancțiuni luate împotriva Rusie, pe exporturile de petrol

Președintele von der Leyen a menționat, de asemenea, că Comisia lucrează la sancțiuni suplimentare. Noile sancțiuni au legătură inclusiv în ceea ce privește importurile de petrol. Specialiștii spun că aceste măsuri vor afecta schimburile comerciale ale UE.

În Lituania, de exemplu, importurile de petrol depășesc în mod considerabil consumul propriu, iar o parte semnificativă a acestora este exportată. Pe de altă parte, Luxemburg are puține importuri directe de petrol din Rusia, dar are o achiziție indirectă de petrol de la alte state membre ale UE. Toate sancțiunile luate până acum, dar și cele luate pe 7 și 8 aprilie, afectează toate piețele de consum, inclusiv piețele de capital șibursele de tranzacționare.

Astăzi avem un nou curs, și vom vedea după ora 13:00 ce se întâmplă cu moneda europeană în contextul actualei situații economico-geo-politice.

Cursul zilei de 11 aprilie 2022

Noul CURS BNR este cel publicat la cursul zilei de astăzi, după ora 13:00.

Curs valutar BNR pentru 11 aprilie 2022: Euro

1 euro = 4,9409 Lei (-0.001 Lei)

Un euro are cursul prezentat la valoarea de 4,9409 Lei, alături de o variație negativă de -0.001 Lei.

Curs valutar BNR pentru 11 aprilie 2022: Dolar

1 dolar = 4,5230 Lei (-0.0225 Lei)

Un dolar are cursul prezentat la valoarea de 4,5230 Lei, alături de o variație negativă de -0.0225 Lei.

Curs valutar BNR pentru 11 aprilie 2022: Lira sterlină

1 liră = 5,9017 Lei (-0.0281 Lei)

O liră sterlină are cursul prezentat la valoarea de 5,9017 Lei, alături de variația negativă de -0.0281 Lei.

Piețele globale au fost zguduite, iar rubla a scăzut după invazia Rusiei în Ucraina

Banca centrală din Rusia anunță că rubla s-a depreciat cu aproape 7%, până la 86,98 pe dolar. Bursa de la Moscova a fost nevoită să suspende tranzacțiile după o scădere record de 40 de procente

Rusia creează surse artificiale de cerere pentru ruble, deoarece, în cele din urmă, echilibrul dintre cerere și ofertă este cel care determină valoarea monedei. Astfel, ceea ce fac, este să le ceară europenilor, din ce în ce mai mult, prin mijloace directe sau indirecte, să plătească pentru gazul rusesc în ruble, spun analiștii de piață.

„Rusia le cere exportatorilor ruși care încă mai pot câștiga valută străină să o schimbe în ruble. Până la 80% din veniturile lor din exporturi trebuie să fie în ruble. Și de fiecare dată când faci asta, creezi cerere pentru ruble. Și, în general, Rusia înregistrează în prezent un excedent comercial uriaș, iar aceasta ar fi genul de poziție economică din care te-ai aștepta ca moneda să se aprecieze.”, spun analiștii de piață.

Citește și: Rusia și costul invaziei asupra Ucrainei: rubla a devenit o hârtie fără valoare

Curs valutar BNR pentru 11 aprilie 2022: Rubla rusească

1 rublă = 0,0558 Lei (-0.0016 Lei)

O rublă are cursul prezentat la valoarea de 0,0558 Lei, alături de variația negativă de -0.0016 Lei.

 

Indicele ROBOR stabilit de BNR pe 11 aprilie 2022

Conform datelor oficiale publicate de BNR, Indicele ROBOR a crescut față de ziua anterioară, după cum urmează:

 

  • Indicele ROBOR la o lună: 4.59
  • Indicele ROBOR la trei luni: 4.70
  • Indicele ROBOR la șase luni: 4.82
  • Indicele ROBOR la douăsprezece luni: 4.88