Banca Națională a României (BNR) va emite marți, 31 octombrie 2023, cursul pentru valutele principale folosite la nivel internațional. Vei putea afla în rândurile de mai jos, în jurul orei 13:00, ce valori au atins moneda euro, dolarul și nu numai. Cum arată cursul de schimb al zilei de astăzi.
În fiecare zi lucrătoare, reprezentanții BNR actualizează valorile principalelor valute utilizate la nivel internațional. Luni, 30 octombrie 2023, moneda euro a prezentat variație negativă, atingând o valoare de 4,9647 lei. Marți, 31 octombrie 2023, la ora 13:00, datele vor fi actualizate.
În ceea ce privește dolarul american, acesta a atins, în prima zi a săptămânii curente, o valoare de 4,6943 lei, având de asemenea variație negativă. Lira sterlină a costat 5,7164 lei, iar rubla rusească 0,0497 lei.
Rămâne de văzut cum au evoluat principalele monede în ultimele ore, potrivit cursului de schimb ce va fi prezentat de BNR marți, 31 octombrie 2023, la ora 13:00. Reprezentanții instituției bancare vor face publice informații privind valorile euro, ale dolarului și rublei rusești, în contextul politic actual.
Din punct de vedere economic, situația României este foarte vulnerabilă, sunt de părere analiștii, care spun că puterea politică încearcă să mascheze cât de mult posibil acest lucru. Ultimii ani de zile au fost marcați de numeroase crize care și-au spus cuvântul privind inflația înregistrată în țara noastră.
Cel mai recent raport efectuat la nivel european arată că România se află pe locul 8 în topul statelor europene cu inflație mare. La mijlocul lunii curente, INS a făcut publice date din care se arată că rata inflației a scăzut în septembrie 2023 de la 9,4 procente, cât era în august 2023, la 8,8 procente.
Potrivit aceleiași surse, rata anuală a inflației în septembrie 2023 a fost de 8,8 procente, raportat la același interval din anul precedent. Inflația și-a spus cuvântul în toate industriile, prețurile crescând în diverse domenii, inclusiv în cel alimentar.
Specialiștii INS au analizat prețurile la produsele expuse la rafturi, pe diverse categorii, în ultimele 12 luni de zile comparativ cu cele prezentate în anul precedent, respectiv în anul 2022.
Rata medie a modificării prețurilor de consum în octombrie-septembrie 2023 faţă de perioada octombrie-septembrie 2022 este de 12,6 procente.
Te-ar putea interesa și: Europa se pregătește de o ”mică” recesiune. De unde vine avertismentul, unde se simte deja
În septembrie 2023, comparativ cu același interval de timp din anul 2022, prețurile la produsele alimentare au crescut cu 10,4 procente. Și mărfurile nealimentare au prezentat costuri majorate cu 6,7 procente, potrivit datelor publicate de INS. Serviciile s-au scumpit cu 12,1 procente.