Banca Națională a României (BNR) actualizează joi, 2 noiembrie 2023, la ora 13:00, datele privind cursul de schimb al principalelor valute utilizate la nivel internațional. Vei putea afla astfel ce valori au atins euro, dolarul, lira sterlină, rubla rusească și altele în contextul geo-politic actual.
Luna noiembrie a debutat cu variații pozitive în cazul euro și dolarului, după cum a arătat prognoza BNR de miercuri. Atât euro, cât și dolarul au înregistrat creșteri în raport cu leul românesc. Moneda europeană a atins o valoare de 4,9685 lei românești, iar dolarul 4,7086 lei românești.
În fiecare zi lucrătoare, analiștii BNR actualizează informațiile privind cursul de schimb al principalelor valute folosite pe piața economică la nivel internațional. Joi, 2 noiembrie 2023, BNR va publica la ora 13:00 un raport cu date actualizate privind schimbul valutar al zilei.
Pe lângă ratele dobânzilor și inflația, cursul de schimb valutar reprezintă unul dintre cei mai importanți factori determinanți ai nivelului de siguranță economică a unei țări. Valorile de schimb ale monedelor joacă un rol esențial în comerț, de exemplu, important pentru orice economie de piață liberă din lume.
Acesta este doar unul dintre motivele pentru care cursurile de schimb sunt printre cele mai monitorizate și analizate elemente economice de pe piață. Ele contează și la scară mică, influențând, de exemplu, rentabilitatea reală a portofoliului unui investitor.
Ce trebuie să știi, ca principii de bază, este că o monedă cu valoare mai mare face ca importurile unei țări să fie mai puțin costisitoare și exporturile sale mai scumpe pe piețele externe. O monedă cu valoare mai mică face importurile unei țări mai scumpe, iar exporturile sale mai puțin costisitoare pe piețele externe.
Cursul valutar poate să înrăutățească sau să îmbunătățească astfel balanța comercială a unui stat, în funcție de evoluția pe care o prezintă. Totuși, ratele de schimb sunt relative și sunt exprimate sub forma unor comparații cu valoarea monedelor altor țări ale lumii.
Citește și: Cât costă gramul de aur de 14 karate şi de 18 karate în 2023. Lista cu prețurile actualizate
De obicei, o țară cu o rată a inflației mai scăzută prezintă o monedă a cărei valoare este în creștere. Asta fiindcă puterea de cumpărare a sa crește în raport cu a altor valute. În cazul țărilor cu inflație mare, cum este și cazul României, se poate observa o depreciere a monedei.
Dacă ai urmărit situația economică a României îndeaproape în ultimii ani, cu siguranță ai observat că rata inflației crescândă a determinat devalorizarea leului românesc. Analiștii nu preconizează evenimente fericite din punct de vedere economic pentru țara noastră.