Curs valutar 19 octombrie 2023. Banca Națională a României actualizează noile valori zilnic, în jurul orei 13.00, iar acestea vor fi valabile pentru următoarele 24 de ore. Vezi cum au evoluat joi euro și dolarul, dar și alte monede importante ale lumii.
Amintim valorile celor mai cunoscute monede din lume din data de 18 Octombrie. A apărut cursul valutar actualizat în urma ședinței bancare realizată de BNR.
Euro rămâne pe o panta ascendentă în ultimele zile și surprinde la fiecare ședință bancară. Moneda unică europeană a crescut și azi, ajungând la valoarea de 4.9720. Chiar dacă nu este o creștere semnificativă, se menține pe poziții.
Specialiștii în domeniu au încredere în această monedă și cred că va continua să crească până anul viitor. Mai mult, până în vară, va atinge valoarea de 5 lei și chiar o va depăși.
Dolarul american nu se lasă nici el mai prejos față de euro și a crescut și astăzi. Astăzi, la cursul valutar 19 octombrie, a ajuns la valoarea de 4.7177 lei.
Lira sterlină nu a avut o evoluție tocmai pozitivă. Astăzi, însă, a scăzut ușor, ajungând la 5.7064 lei. Francul elvețian, însă, a reușit să crească până la 5.2467 lei.
Euro- 4.9705 lei
Dolar american- 4.7038 lei
Lira sterlină- 5.7353 lei
Franc elvețian- 5.2346 lei
Gram de aur- 293.9985 lei
În ciuda tuturor presiunilor internaționale, atât cele generate de conflictul armat, cât și cele cauzate de creșterea inflației, estimăm că perechea euro/leu va rămâne probabil sub nivelul de 5 lei.
În analiza sa, Johan Gabriels subliniază că perspectivele leului românesc pentru anul 2023 sunt extrem de neclare. Există mari șanse ca leul să continue să fie sub presiune pe termen scurt, în special din cauza impactului asupra economiei europene generat de războiul din Ucraina.
Citește și: Curs valutar BNR pentru 17 octombrie 2023. Un nou plus pentru euro astăzi
De asemenea, nu trebuie neglijată influența politicii monetare aplicate de Banca Națională a României (BNR) asupra monedei naționale.
”Se așteaptă ca BNR să continue să majoreze ratele dobânzilor în efortul de a combate inflația. Acest lucru ar putea întări leul pe termen scurt.
Însă, similar cu politica FED, înăsprirea politicii monetare a BNR ar putea duce și la o încetinire a economiei românești, ceea ce ar putea slăbi leul mai târziu în decursul anului”, spune Johan Gabriels, regional Director, South-East Europe at iBanFirst.
Potrivit declarației premierului Marcel Ciolacu, în timpul unei vizite la Kiev, deficitul bugetar al României ar putea cunoaște o creștere în acest an, ajungând la nivelul de 5,7%.
Acest lucru vine ca o consecință a implementării legii referitoare la măsurile fiscale și bugetare pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament.
Te-ar putea interesa și: Dispare o mare bancă din România. Ce se întâmplă cu creditele și cine ar putea prelua acțiunile?
Marcel Ciolacu a subliniat că o posibilă asumare a noii ținte de deficit ar putea fi realizată printr-o ajustare bugetară planificată să aibă loc în viitorul apropiat.
„Când domnul Cîţu a sărit deficitul de la 2,7% la 9,2%, nu am văzut pe nimeni că a luat o sticlă de benzină să îşi dea foc în vreo piaţă sau la vreo televiziune, că a distrus această ţară, făcând un deficit mai mare cu 100 de miliarde de lei.
Mai mult, nu am văzut pe nimeni să îşi dea foc când a dus datoria externă de la 37 % la 50%, asta însemnând încă 100 de miliarde de lei.
A venit un prim-ministru de la ciuma roşie, de la PSD, şi în trei luni de zile este un dezastru că nu închidem deficitul cum şi l-a asumat un ipocrit şi un accident al României în funcţia de prim-ministru de la 4,4% şi sperăm să închidem cu 5,5% – 5,7%.
Deodată a devenit o problemă extraordinară. România este stabilă economic”, a declarat Marcel Ciolacu la Kiev, potrivit Agerpres.