Banca Națională a României va emite astăzi, 21 octombrie 2020, un nou curs de schimb pentru cele mai importante monede. Va reuși leul românesc să se mențină în trndul de creștere? Moneda europeană va crește? Rămâne să aflăm după ora 13:00, când va fi publicat noul curs BNR.
Economia românească este pe marginea prăpastiei, afectată grav de pandemia noului coronavirus. Specialiștii economici spun că România are nevoie de acțiuni suplimentare pentru a consolida buna guvernanță. Și asta se pate face prin reforma administrației publice și îmbunătățirea proceselor de elaborare a politicilor, inclusiv prin digitalizare.
Moneda a fost lovită în această perioadă, din cuza instabilității economice, și din cauza crizei generate de noul coronavirus. Industriile afectate, HoReCa, a jocurilor de noroc, și nu numai, erau zone de unde veneau bani grei la bugetul de stat.
Acum, nici taxele și nici impozitele nu pot acoperi gaura bugetară. Leul a fost lovit și mai mult de vânzarea bruscă a activelor riscante din cauza panicii provocate de coronavirus și a temerilor tot mai mari cu privire la impactul pandemiei asupra economiei reale și a sistemului financiar.
1 euro = 4,8737 Lei ( -0.0001 Lei)
Un euro a avut în cursul prezentat anterior valoarea de 4,8737 Lei, alături de o variație negativă de -0.0001 Lei.
1 dolar = 4,1135 Lei ( -0.0154 Lei)
Un dolar a avut în cursul precedent valoarea totală de Lei, alături de variația negativă de -0.0154 Lei.
1 liră = 5,3705 Lei (+0.0153 Lei)
O liră sterlină a avut în cursul anterior valoarea de Lei, alături de variația pozitivă de 0.0153 Lei.
Conform datelor oficiale publicate de BNR, Indicele ROBOR a crescut față de ziua anterioară, după cum urmează:
Leul s-a slăbit de la începutul lunii februarie, și de-atunci a fost într-un trend descrescător, în comparație cu moneda europeană. Au fosst câteva excepții, dar mici și fără un impact real în economie. BNR, cu toate lichiditățile sale la dispoziție, nu a reușit să ajute leul să intre într-o zonă de stabilizare, iar asta s-a regăsit în cursul de schimb aferent. Rămâne de văzut care sunt soluțiile fiscale adoptate de BNR și măsurile economice ce vor trebui să apară din partea Guvernului Orban, în perioada următoare.