Începând cu ora 13:00, Banca Națională a României va emite un nou curs BNR pentru principalele valute. Rămâne să vedem dacă, în comparație cu ziua de ieri, leul va mai câștiga teren în fața monedei europene.
România este sub auspiciul pandemiei și a inevitabilei crize economice, ca urmare a acestei crize epidemiologice. Leul românesc a pierdut teren în fața monedei europene, iar micile câștiguri în raport cu euro au fost mici. Astfel că, într-o primă reacție la pandemie, BNR a redus rata politicii monetare la 1,5% printr-o serie de trei reduceri și a restrâns valoarea aferentă ratei dobânzii, scăzând astfel și mai mult rata facilității de creditare.
De asemenea, a oferit lichidități instituțiilor de credit prin tranzacții. În plus, BNR și Banca Centrală Europeană au convenit să stabilească o linie de repo pentru lichiditatea în euro de până la 4,5 miliarde de euro pentru a răspunde posibilelor nevoi de lichiditate în caz de eșecuri ale pieței. În cele din urmă, BNR a intervenit pe piețele valutare pentru a stabiliza cursul de schimb dintre leul românesc și euro, dar pentru o perioadă scurtă de timp.
România a intrat în criza Covid-19 în urma unui deficit fiscal semnificativ de 4,3% din PIB în 2019. Combinația dintre o economie în scădere și venituri fiscale mai mici, un program de stimulare de aproximativ 4% din PIB și o altă creștere a pensiilor în septembrie 2020, a ridicat deficitul fiscal din 2020, conform analizelor financiare, la aproximativ 8,6% din PIB. De altfel această creștere a fost prevăzut în bugetul revizuit din august 2020.
Cursul zilei de miercuri, 16 decembrie 2020, este cel publicat de BNR, la cursul zilei de astăzi
1 euro = 4,8684 Lei (-0.0002 Lei)
Un euro are cursul prezentat la valoarea de 4,8684 Lei, alături de o variație negativă de -0.0002 Lei.
1 dolar = 3,9889 Lei (-0.015 Lei)
Un dolar are cursul prezentat la valoarea de 3,9889 Lei, alături de variația negativă de -0.015 Lei.
1 liră = 5,3884 Lei (+0.0515 Lei)
O liră sterlină are cursul prezentat la valoarea de 5,3884 Lei, alături de variația pozitivă de +0.0515 Lei.
Conform datelor oficiale publicate de BNR, Indicele ROBOR a crescut față de ziua anterioară, după cum urmează:
România are nevoie de acțiuni suplimentare pentru a consolida buna guvernanță, prin reforma administrației publice și îmbunătățirea proceselor de elaborare a politicilor fiscale. În al doilea rând, având în vedere decalajele semnificative din sectorul infrastructurilor, tendința pozitivă a cheltuielilor de capital de către stat în ultimul an ar trebui să continue.
Cu toate acestea, va fi esențial să se asigure capacitatea administrativă, inclusiv pentru absorbția fondurilor UE alocate, spun specialștii. În sfârșit, durabilitatea fiscală pe termen mediu va fi importantă pentru tranziția ulterioară a țării către o economie de piață durabilă. Dar în contextul unei instabilități politice, toate aceste desiderate sunt greu de realizat, neexistând o viziune coerentă asupra economiei viitoare a României și lipsa de intervenție a unui Guvern legitim pentru stoparea efectelor negative din piață.