Cum vopsești ouă de Paște fără coajă. Cel mai genial și sănătos truc de la țară
Care sunt trucurile pe care trebuie să le știi pentru a avea pe masă cele mai frumoase ouă de Paște? Ce secrete din bătrâni încă mai folosesc românii în diferite zone ale țării?
Trucuri pentru Paște: cum să vopsești ouă fără coajă?
Poți să vopsești ouăle fără coajă și să arate impresionant, dar să nu fie îmbibate în sbstanțele nocive care se află în vopseaua de ouă din comerț. Mulți români încă mai folosesc tehnicile bunicilor noștri pe vremea cărora nu erau deloc alternative în magazine în dreptul acestui obicei.
Majoritatea preferăm să vopsim ouăle roșii, ca simbol al sângelui Mântuitorului, iar pentru această culoare este potrivită sfecla. Trebuie întâi să fierbi ouăle până se fac tari, ulterior să le decojești, mai apoi să le pui în apă cu leguma menționată.
Poți obține diferite nuanțe, pentru că felul natural de a le pregăti nu este atât de controlat precum ar fi în cazul substanței din supermarket-uri. E necesar să lași ouăle în acea zeamă preț de 2-3 minute, ulterior să le treci printr-un jet de apă rece pentru a nu prinde gust.
Avantajul unor astfel de ouă vopsite fără coajă este legat de aspectul lor, care e perfect pentru decorul salatelor de verdețuri, de bouef sau diferite platouri cu brânzeturi, carne sau legume diverse.
Experții atrag atenția asupra coloranților din vopseaua de ouă
„În cele 17 sortimente de vopsea de ouă am identificat 32 de aditivi alimentari (E 101ii – riboflavina – 5 – fosfat; E 102 – tartrazină; E 104 – galben de chinolină; E 110 – galben portocaliu S.; E 120 – carmin; E 122 – azorubină (carmoisine); E 127 – eritrozină; E 131 – albastru patent V; E 132 – indigotină; E 133 – albastru briliant FCF; E 141ii – complexe de cupru ale clorofilinelor; E151 – negru briliant BN; E 160b – annato – colorant portocaliu natural – extras cu solvenți dintr-un fruct exoctic; E 171 – dioxid de titan; E 172 – oxid de fier; E 200 – acid sorbic; E 202 – sorbat de potasiu; E 211 – benzoat de sodiu; E 223 – metabisulfit de sodiu; E 270 – acid lactic; E 296 – acid malic; E 300 – acid ascorbic; E 330 – acid citric; E 524 – hidroxid de sodiu (soda caustică, leșie); E 410 – gumă din semințe de caruba; E 412 – gumă de guar; E 415 – gumă de xantan; E 422 – glicerină (glicerol); E 433 – polisorbat 80; E 470b – săruri de magneziu ale acizilor grași; E 555 – silicat alumino potasic (antiaglomerant); E 640 – glicină – potențiator de aromă)”
Specialiști din cadrul Asociației Pro Consumatori
Astfel, este de preferat ca dacă vopsim ouălă chiar și cu coajă să o facem în stilul tradițional – cu frunze de ceapă roșie sau galbenă sau sfeclă.