Cum verifici dacă măslinele au chimicale sau sunt vopsite! Acesta e testul pe care trebuie să îl faci
Îți plac măslinele și nu știi cât de „reale” sunt? Există un mod foarte simplu prin care să le poți verifica. Iată care este testul pe care trebuie să-l faci pentru a afla dacă au chimicale sau sunt vopsite? E foarte simplu și te scapă de incertitudini.
Cum verifici dacă măslinele sunt naturale?
În afară de alimentele de la producătorii mici din țară, în mare parte dintre lucrurile pe care le consumăm sunt procesate extra și pline de coloranți pentru a ne păcăli. Alimentele nu ajung mereu în piață în stare naturală, iar pentru asta sunt câteva soluții pentru a-i face pe cumpărători să aleagă în continuare produsul. Grecii sunt cei care nu pot să fie păcăliți de nimeni și nimic tocmai pentru că știu că măslinele negre nu există, ci doar maronii. Specialiștii în chimie alimentară susțin că cele negre sunt colorate artificial, iar că multe din tipurile găsite în supermarket-uri sunt pline de chimicale.
Din păcate, medicii indică faptul că măslinele colorate cu chimicale consumate un timp îndelung pot duce la apariția cancerului gastric. ”În partea de est a Europei sunt preferate măslinele negre, iar producătorii mari de măsline recurg la acest proces tehnologic pentru a face faţă cererii. Pentru înnegrirea artificială se folosesc doi stabilizatori de culoare care în prezenţa aerului dau această oxidare şi implicit această schimbare de culoare. Vorbim despre gluconatul feros şi lactatul feros”, spune Costel Stanciu, preşedintele Asociației Pro Consumatori citat de adevărul.ro.
Testul pentru chimicale
Cei care vor să afle mai multe detalii despre ceea ce mănâncă trebuie să fie atenți pe etichetă. Așa vei afla dacă în cutii se află: măsline, apă, sare, ulei, chiar şi un corector de aciditate, un aditiv alimentar, acidul acetic, care este de fapt oţet. Alături de ingredientele de mai sus mai sunt adăugați și aditivii alimentari pentru prelungirea termenului de valabilitate. Este de preferat să ocolești măslinele negre și să le alegi pe cele verzi. De asemenea, sunt producători care importă din Grecia acest aliment și de la care poți oricând să comanzi.
”De pe etichetă ne putem da seama ce conţin. Vedem că au apă, sare, gluconat de fier, acid lactic. Deci, e clar că acel sortiment a fost înnegrit artificial de către producător. Este aproape imposibil să nu găseşti aditivi alimentari în aceste produse. Aditivii măresc termenul de valabilitate al produsului respectiv şi poate sta mai mult la raft. Aici se încadrează şi sorbatul de potasiu”
Costel Stanciu, preşedintele Asociației Pro Consumatori