Anul acesta este probabil să fie unul dintre cele mai calde înregistrate, temperaturile globale fiind peste media preindustrială, potrivit estimărilor specialiștilor. Prognoza pentru 2020 se bazează pe observațiile tendințelor din ultimii ani care au înregistrat o serie de ani peste nivelurile preindustriale și care au demonstrat ceea ce meteorologii au spus că este „amprenta clară” a încălzirii globale induse de om.
Este probabil ca această tendință să continue în 2020, au precizat specialștii, care va exclude evenimentele neprevăzute, cum ar fi o erupție vulcanică majoră, care ar avea un efect de răcire odată cu praful aruncat în atmosferă. În acest an este probabil să nu avem un eveniment puternic de încălzire naturală.
El Niño este sistemul meteorologic din Pacific care poate duce la temperaturi neobișnuit de ridicate, așa cum a făcut-o în 1998, care până în 2005 a ținut coroana celui mai cald an de când au început înregistrările în 1850. Cel mai fierbinte an înregistrat în prezent este 2016, când a existat un efect El Niño.
Cât privește România specialiștii atrag atenția asupra modificarilor mișcării aerului la nivel global, în jurul tropicelor. Aceste mișcări vor favoriza un sezon al furtunilor mai intens decât în anii trecuți iar puterea uraganelor va crește o dată cu temperatura apei la suprafața oceanelor.
Climatologul Roxana Bojariu a declarat ieri că specialiștii iau în calcul și ricsul formării unor uragane de categoria 6 ”pentru cele care dezvoltă vânturi de peste 252 km/h (în momentul de față, uraganele sunt clasificate de la 1 la 5, în funcție de puterea vântului)”.
“Modelele arată că vor fi alternanțe de perioade lungi de căldură intensă, cu perioade scurte de furtuni violente, cu manifestări foarte locale. Acest lucru poate avea efecte negative asupra solului, care va primi cantități masive de apă pe suprafețe restrânse, ceea ce poate afecta agricultura, dar și comunitățile.“, a mai declarat Roxana Bojariu.